Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Ο Δρόμος των Λεόντων





                                                          
Λέοντες στην Ελλάδα
Μνημεία, άνθρωποι και τοπία ανάμεσα στην αρμονία που υπήρχε πάντα στον ελληνικό χώρο

Αφιέρωμα των Ναξίων στον ιερό χώρο της Δήλου γύρω στο τέλος του 7ου αιώνα π.Χ. Εικονίζονται μαρμάρινα λιοντάρια, τοποθετημένα σε μια σειρά στη δυτική πλευρά του δρόμου που οδηγεί προς τους ναούς και θεωρούνται οι αιώνιοι φρουροί του Ιερού. Υπολογίζεται ότι αρχικά ήταν 16, αλλά σώζονται στο χώρο μόνον τα πέντε της φωτογραφίας και τμήματα από τρία ακόμη.



Ο Λέων της Χαιρώνειας, είναι μαρμάρινο άγαλμα που στήθηκε σε μνήμη των Θηβαίων Ιερολοχιτών που σκοτώθηκαν το 338 π.χ. στη μάχη ενάντια του Φίλιππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το μνημείο αναστηλώθηκε το 1902 - 1904. Το ύψος του λιονταριού είναι 5,5 και το βάθρο του 3 μέτρα.



ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ, ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του 4ου αιώνα π.χ. είναι το μοναδικό που αναστηλώθηκε και βρίσκεται σήμερα δίπλα στην παλιά γέφυρα του Στρυμόνα στην επαρχιακή οδό Αμφίπολης - Σερραϊκής Ακτής.
Μετά την τελευταία ανακάλυψη του ταφικού περιβόλου του τύμβου «Καστά» στην αρχαία Αμφίπολη, , το ταφικό μνημείο του Λέοντος συνδέεται άρρηκτα με το ταφικό σήμα του τύμβου που στην πραγματικότητα είναι το θεμέλιό του και τοποθετείται στο μέσον και στο υψηλότερο σημείο του βάσει και της γεωμετρίας που δίνει ο ταφικός περίβολος.




Ο καθηγητής Αρβανιτόπουλος αναφέρει ότι το λιοντάρι στήθηκε από τον Άγνωνα μετά από υπόδειξη του Περικλή για να τιμήσουν τους 10.000 νεκρούς, που σκοτώθηκαν στη μάχη του Δραβίσκου (περιοχή των Σερρών). Σύμφωνα με άλλη θεωρία του Δημήτρη Λαζαρίδη, το γλυπτό στήθηκε προς τιμήν του Λαομέδοντα που ήταν τριήραρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και καταγόταν από τη Λέσβο. Έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα ναυάρχων και στρατηγών του Μ. Αλεξάνδρου για τους οποίους υπάρχει περίπτωση να στήθηκε το λιοντάρι, όπως ο Νέαρχος, ο Ανδροσθένης και ο Νέαρχος. Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία το λιοντάρι της Αμφίπολης δεν έχει γλώσσα, ακριβώς για να μην μπορεί να «μιλήσει» και να προδώσει σε ποιον ανήκει ο τάφος.
Ο Λέων της Αμφίπολης δεν ήταν ενιαίο γλυπτό αλλά αποτελούνταν από διαφορετικά κομμάτια.
Ο Λέων της Αμφίπολης είναι έργο επιτάφιας πλαστικής του 4ου αιώνα προ κοινής χρονολόγησης, μνημείο πολεμικής δόξας και πράξης.
Υπάρχει η άποψη πως στήθηκε από τον Άγνωνα, φίλο του Περικλή, για να τιμηθούν οι χιλιάδες Αθηναίοι νεκροί της μάχης του Δαρβήσκου.
Μια άλλη άποψη, λέει πως το μνημείο χτίστηκε προς τιμήν του ναυάρχου του Μ. Αλεξάνδρου Νέαρχου ενώ άλλοι πιστεύουν πως το λιοντάρι χτίστηκε προς τιμήν του Λεωσθένους, επίσης ναυάρχου του Αλεξάνδρου από την Μυτιλήνη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Λαζαρίδη, στήθηκε προς τιμή του Λαομέδοντα από τη Λέσβο, ενός από τους αξιολογότερους τριηράρχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου που εγκαταστάθηκαν στην Αμφίπολη, ενώ σύμφωνα με μια εκδοχή βρισκόταν στην κορυφή του τάφου της Αμφίπολης, άποψη που αμφισβητήθηκε.




ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ,έργο του γλύπτη Γιώργου Μέγκουλα.

"Το λιοντάρι σε υψηλό βάθρο ( 3m ) ορατό από τα εισερχόμενα, στο λιμάνι πλοία.
Πρόκειται για ανακατασκευή του κλεμμένου, από τον Morozini, πρωτοτύπου Porto Leone.

"Ο ΛΕΩΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΓΛΥΠΤΕΣ ΣΕ ΣΜΙΛΕΨΑΝ
ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ
ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ Σ’ ΑΝΕΣΤΗΣΑΝ
ΣΚΛΑΒΟΙ ΚΩΠΗΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΡΟΖΙΝΙ
ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ ΣΕ ΚΟΥΒAΛΗΣΑΝ
ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΥ
Σ’ ΑΠΟΘΕΣΑΝ
ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΕ ΔΡΑΚΕ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗ ΛΙΟΝΤΑ
Η ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΑΚΗ ΑΣΗΜΑΝΤΟΤΗΤΑ
ΔΕΝ ΣΟΥ ΠΡΕΠΕΙ
ΤΟ ΠΟΡΤΟ ΛΕΟΝΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΟΥ
ΣΕ ΠΡΟΣΜΕΝΕΙ"
Α. ΔΟΜΒΡΟΣ
                                          
Ο Λέων του Μιχαλιτσίου Πρέβεζας,

Επιτύμβιος λέων , Μάρμαρο, δεύτερο μισό 4ου π.Χ. αιώνα, 1,05 μ X 0,65 μ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Λιοντάρια υπήρχαν στην Ελλάδα μέχρι το 100 μ.Χ. Στα Βαλκάνια, την Ιταλική Χερσόνησο, τη νότια Γαλλία και την Ιβηρική Χερσόνησο πιστεύεται ότι ζούσε το ασιατικό λιοντάρι.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο τα λιοντάρια αφθονούσαν στην Ελλάδα γύρω στο 480 π.Χ. Ο Αριστοτέλης αναφέρει στο βιβλίο του "Των περί ζώα ιστοριών" ότι το λιοντάρι: «Είναι πραγματικά σπάνιο και δε συναντάται σε πολλά μέρη σ' ολόκληρη την Ευρώπη. Εμφανίζεται μόνο στην περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στους ποταμούς Αχελώο και Νέσσο».











 Ο Μ. Αλέξανδρος σε κυνήγι λιονταριού (λεπτομέρεια από ψηφιδωτό της Πέλλας).





Ο Λέων της Κέας ή της Ιολυλίδας (600 π.Χ.), αποτελεί το έμβλημα του νησιού της Κέας. Βρίσκεται σε έναν ψηλό βράχο, ένα περίπου χιλιόμετρο από τον οικισμό. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 7ου αι. π.Χ.




Η Πύλη των Λεόντων αποτελεί την κύρια είσοδο της Ακρόπολης των Μυκηνών. Κατασκευάστηκε στα μέσα του 13ου αι. π.Χ.

Τα λιοντάρια της Ελλάδος
Ο δρόμος των Λεόντων περνάει μέσα από την Ελλάδα, τις περιπέτειες του πνεύματος της και μια λεοντόκαρδη καρδιά του Φοίβου Απόλλωνος  Ήλιου, στο μεγάλο ταξίδι του Φωτός και της επιστροφής του.
Ελθέ Φοίβε, να φωτίσεις τα σκοτάδια  εκηβόλος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα είναι δρόμος... αρκεί να είναι ένα μονοπάτι με καρδιά