Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Όμηρος Τηλεμαχίδης

Η προτομή του Ομήρου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Ιθάκης, στο Βαθύ. Είναι φιλοτεχνημένη από τον γλύπτη Στάθη Αλεξόπουλο και κατασκευάστηκε από λευκό μάρμαρο χάρη στη χορηγία του Γεράσιμου Κ. Βαλλάτου. Πάνω στη βάση της προτομής του Ομήρου είναι χαραγμένος ο χρησμός του Μαντείου του Δελφών προς τον αυτοκράτορα της Ρώμης, Αδριανό: “ΕΔΟΣ Δ’ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ ΕΣΤΙΝ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΔΕ ΠΑΤΗΡ ΚΑΙ ΝΕΣΤΟΡΕΗ. ΕΠΙΚΑΣΤΗ ΜΗΤΗΡ, ΗΜΙΝ ΕΤΙΚΤΕ ΒΡΟΤΩΝ ΠΟΛΥ ΠΑΝΣΟΦΟΝ ΑΝΔΡΑ”.

«Άγνωστόν μ’ έρεαι γενεήν και πατρίδα γαίαν
αμβροσίου σειρήνος, έδος δ’ Ιθακήσιός εστιν.
Τηλέμαχος δε πατήρ και Νεστορέη Επικάστη
μήτηρ, η μιν έτικτε βροτών πολύ πάνσοφον άνδρα».
[(Caltamen Homeri et Hesiodi: Caltamen Homeri et Hesiodi) line 37].

«Άγνωστο εις εμένα η γενιά και η πατρίδα που τον γέννησε της αμβροσίου σειρήνος, ως προς την διαμονή του όμως είναι Ιθακήσιος, πατήρ του δε ήτο ο Τηλέμαχος και μητέρα του η Επικάστη (της γενιάς) του Νέστορος, αυτή τον εγέννησε ως τον πιο σοφό άνδρα μεταξύ των θνητών».
Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΜΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ
 Ο Όμηρος στην Ιθάκη

Ithaca Friends of Homer Association


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου


Το Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου είναι μουσείο πολλαπλών ειδών εκθεμάτων (γενικό, μικτό), που βρίσκεται στον Δήμο Πρέβεζας στο 16ο χλμ της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ιωαννίνων (θέση Φλάμπουρα), ανατολικά της οδού.

θεσμοθετήθηκε από τον συλλέκτη Χαράλαμπο Γκούβα το έτος 2000. Το κτιριακό έργο άρχισε το 2012 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο 2013. Τα εγκαίνια έγιναν στις 2 Σεπτεμβρίου 2013, επέτειο της ναυμαχίας του Ακτίου. Την κορδέλα έκοψε ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαίλης, ο οποίος παρουσίασε το έργο και τον ιδρυτή του. Ακολούθησε ομιλία του καθηγητή χημικού μηχανικού Ευάγγελου Κυτίνου που περιέγραψε το Μουσείο και τη χρησιμότητά του, και στη συνέχεια ο Χαράλαμπος Γκούβας έκανε αναδρομή στην 13χρονη ιστορία των προσπαθειών ανέγερσης του Μουσείου. Κτιριακώς το Μουσείο αποτελεί ισόγειο οίκημα 3 αιθουσών.

 Ανακατασκευή του πρώτου ιστορικού αεροπλάνου της Ελλάδας (1912). Κλίμακα: 50%

 Μεταλλικό Έμβολο αρχαίας Τριήρους σε φυσικό μέγεθος. Ακριβές αντίγραφο του Εμβόλου Athlit του Μουσείου Haifa Israel

Robot δισκοβόλος,εικαστική κατασκευή Χαρ. Γκούβας,




(γεν. Άρτα, 1956) είναι Έλληνας ορθοπεδικός χειρουργός, τραυματολόγος, συγγραφέας, συλλέκτης, και ιδρυτής του Μουσείου Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου.


Τα Ομηρικά έπη Ιλιάδα και Οδύσσεια, είναι τα αρχαιότερα ολοκληρωμένα βιβλία της Ευρώπης . Δεν είναι απλά ένα ογκώδες ποίημα ευανάγνωστο στή μετάφραση, είναι και ένα ευαγγέλιο ιστορικών πληροφοριών, εξυπνάδας, αλληγορίας και ηθικού κώδικα. Τίποτε δεν άλλαξε από τότε. Είναι η Ευρωπαϊκή Κληρονομιά. Τα Ομηρικά έπη πρέπει να διδάσκονται υποχρεωτικά στά Δημοτικά σχολεία της Ευρώπης σε πρωτότυπο και μεταφρασμένο κείμενο αλλά και εικονογραφημένη μορφή. Στα αγγλοσαξωνικής φιλοσοφίας ξενοδοχεία της Ευρώπης, στό συρτάρι κάθε δωματίου υπάρχει παντού ένα αντίτυπο της HOLLY BIBLE (Αγία Γραφή). Αυτό πρέπει να αλλάξει έστω και στήν Ελλάδα και να υπάρχει η Ομήρου Ιλιάδα και Οδύσσεια. Εκτιμώ ότι κύριος σκοπός του συλλόγου σας είναι η εκτύπωση μιάς τέτοιας έκδοσης σε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα (έστω στήν Κίνα γιά να πέσει το κόστος) ως εξής: Αριστερά πάνω: Αρχαία Ελληνικά. Αριστερά κάτω νεο-Ελληνική μετάφραση (πχ Ζήσιμος Σιδέρης). Δεξιά Πάνω Αγγλική μετάφραση (η πιό πετυχημένη) και Δεξιά κάτω έγχρωμη εικόνα που να αφορά τη ραψωδία.
Καλή επιτυχία στό σκοπό σας
. Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας, Διευθυντής του Μουσείου Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου.

Αστραία, για την Ομηρική Πολιτεία


Οι Μάσκες του Ομήρου




«Περί μάσκαν Ομήρου» 

Χρησιμοποιώντας ορολογία των ημερών, εννοώ τις τρεις «μάσκες», κάτω από τις οποίες είναι κρυμμένο το αληθινό «πρόσωπο» του ιδιοφυούς έλληνα ποιητή. Την πρώτη απ΄ αυτές την έχει επιλέξει μόνος του. Είναι δικής του επινόησης άλλωστε.
Η πιο περίτεχνη μάσκα, την οποία ο Ομηρος σημειολόγησε με την ανεπανάληπτη τεχνική και τέχνη του. Το αποτέλεσμα μοναδικό: Η (ομηρική) «Οδύσσεια».
Για τις άλλες δύο, τη δεύτερη και τρίτη κατά σειρά, δεν έχει καμιά ευθύνη ο ίδιος ο ποιητής. Ποιες όμως είναι οι δύο αυτές μάσκες που αναγκάζεται να φέρει, παρά τη θέλησή του, ο Ομηρος και ποιοι είναι αυτοί που τις σχεδίασαν.
Η δεύτερη λοιπόν μάσκα δεν είναι άλλη από την «ανταγωνιστική επιστημοσύνη» με την οποία θέλουν να εμφανίζουν τον Ομηρο τα «Ιερατεία» των μεγαλοφιλολόγων και όχι μόνο.
 Το αποτέλεσμα; Μια ελιτίστικη, απρόσιτη, χαοτική βιβλιογραφία.
 Η τρίτη, τέλος, στον αντίποδα της προηγούμενης, είναι η απλοϊκή, παιδαριώδης μάσκα των σχολικών μας βιβλίων. Σχεδιασμένη με βάση το ηθικοδιδακτικό σχήμα «οι καλοί και οι κακοί », εμφανίζει τον πρώτο, στην παγκόσμια λογοτεχνία, δραματικό ποιητή, σαν αφελή αφηγητή μιας ανούσιας μονοσήμαντης περιπέτειας, όπου φυσικά και σύμφωνα με τα... αποδεκτά ιδεώδη, οι «καλοί» νικούν πάντα τους «κακούς».
Αυτή η τρίτη μάσκα άλλωστε είναι και η μοναδική, μέσω της οποίας αναγνωρίζουμε τον ψεύτικο Ομηρο που μας δίδαξαν και μας διδάσκουν. Περιττεύει να πούμε ότι αυτός ο σχολικός μασκαράς ουδεμία σχέση έχει με τον αληθινό επαναστάτη-ποιητή και τις αλήθειες που έκρυψε (ευτυχώς) στα αθάνατα έπη του. Για επιβεβαίωση να θυμίσουμε την επισήμανση του Α. Lesky:
 «Με τη δραματοποίηση των γεγονότων από τον Ομηρο, αλλά περισσότερο με την εξανθρώπιση του παλιού μύθου, βρίσκει ο δρόμος της δυτικής ανθρωπιάς την αρχή του».

 Ο κ. Χρυσόστομος Τσιρίδης,
 φιλόλογος,από την Καβάλα
Πηγή