Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Υπατία, μια γυναίκα της γνώσης

Υπατία, Ομηρική Πολιτεία

Δυο λόγια, για όσους  δεν γνωρίζουν τι είναι η Ομηρική Πολιτεία.
Η Ομηρική Πολιτεία  είναι μια  Ιδέα, κίνηση και πρωτοβουλία,  που σκοπό έχει την δημιουργία ενός θεματικού κήπου στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο με θέμα τα Ομηρικά Έπη και την Ελληνική Μυθολογία με στόχο την διαπαιδαγώγηση των  Ελληνοπαίδων και τη προώθηση των σωστών ομηρικών αρχετύπων.
Υπάρχει στο διαδίκτυο με ένα ομηρικό στόλο νηών, μπλογκ και ιστοσελίδων, με ναύαρχο τον  Ποιητή και εμπνευστή τον Θεμιστοκλή, από το 2008 σε σύγχρονη ομηρική εκστρατεία. Αποτελείται από 24  και πλέον βιβλία για το πώς και το γιατί, μετά από  20ετη μελέτη και έρευνα  ξεκινώντας από τους  Άθλους του Ηρακλή και την σύγχρονη ερμηνεία τους,  το 1998. Διαπραγματεύεται τη σύγχρονη αλληγορία των Ομηρικών Επών,  τους σταθμούς του Οδυσσέα, των χαρακτήρων και των ονομάτων τους σε συλλογικό  επίπεδο και προσωπικό και παρουσιάστηκε με τρόπο πρωτότυπο και διαδραστικό  στο διαδίκτυο με την κάθοδο των πολεμιστών ΕΛΖΙΝ.
Το ευχάριστο είναι ότι  το  μεγάλο  πολυεπίπεδο  αυτό έργο, βρήκε πολλούς μιμητές και ανταποκριτές  που ανακάλυψαν τον πολεμιστή Όμηρο και  τη γλυκιά Πηνελόπη.  Μαζί με  τον Αντίνοο και τον Ευρύμαχο βρήκαν τον εαυτό τους στην αυλή των μνηστήρων και δούλων. Το δυσάρεστο είναι, πως ένα από τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν αυτό τον τόπο είναι ο υπερφίαλος εγωισμός, και ο κακός χαρακτήρας μερικών  Αχαιών, όπως μας διδάσκουν τα Ομηρικά Έπη στη διαχρονική  πορεία του Ελληνισμού. Θα πρέπει να το δούμε αυτό, αν θέλουμε την ενότητα σε ένα κοινό γεωμετρικό τόπο  όλων  των σύγχρονων Ελληνικών δυνάμεων και  φορέων μαζί με όλους τους κακούς, τους καλούς, τους ωραίους και τους άσχημους χαρακτήρες των Ομηρικών Επών.
Ευχαριστώντας τους διοργανωτές  για την πρόσκληση , στην  σημερινή εκδήλωση  που  είναι αφιερωμένη στην Υπατία, την Ελληνίδα φιλόσοφο που αγαπούμε θαυμάζουμε και τιμούμε όλοι μας, σας καλησπερίζω   όλους.
Η Υπατία  ήταν Ελληνίδα φιλόσοφος, αστρονόμος, συγγραφέας, εφευρέτης  και μαθηματικός.  Δίδαξε φιλοσοφία και αστρονομία στην Αλεξάνδρεια, όπου και δολοφονήθηκε από ένα φανατικό  όχλο  της ανερχόμενης ποσειδώνιας θρησκείας  μέσα στην ομίχλη του Ποσειδώνα και την Οδύσσεια του Ελληνισμού που ξεκινούσε.
Τι ήταν πραγματικά η Υπατία;
Η Υπατία ήταν  ένας άνθρωπος της γνώσης.


Ένας άνθρωπος της γνώσης είναι απλά, ένας άνθρωπος ερωτευμένος με τη γνώση.  Θέλει να  ξέρει, να γνωρίζει. Σε ένα κόσμο που η άγνοια είναι ευτυχία, το κόκκινο χάπι, δεν είναι  μια  εύκολη επιλογή και κοστίζει. Παρ΄ όλα αυτά και εν γνώσει τους, το προτιμούν μερικοί. Ο δρόμος δεν είναι πολυσύχναστος. Ο Μινώταυρος, οι  Λαιστρυγόνες, Κύκλωπες, οι  Σειρήνες  καραδοκούν κάθε στιγμή σε μαύρη τρύπα, να σε καταπιούν.
Τι είναι  γνώση;  Σε τι συνίσταται;
Υπάρχουν τρία είδη γνώσης, το γνωστό, το άγνωστο και αυτό που δεν  μπορεί να γίνει γνωστό με την ανθρώπινη μορφή. Οι πολεμιστές τη γνώσης και της αυτογνωσίας, για λόγους στρατηγικής ασχολούνται με τα δύο πρώτα είδη της γνώσης. Το Γνωστό, που είναι η Λογική και το Άγνωστο που είναι η  Γνώση η Σιωπηλή και αντιστοιχούν στα δύο ημισφαίρια του  εγκεφάλου που τα ενώνουν με γέφυρα αμφίδρομης κατανόησης.
Το σύστημα των εξουσιαστών και των μικρών τυράννων, επειδή κυβερνά και χειραγωγεί  την  άβουλη μάζα μέσω της  άγνοιας και των βασικών ενστίκτων της, φοβάται τους ανθρώπους της γνώσης. Είναι επικίνδυνοι. Προσπαθεί να τους υποτάξει,  να τους περιθωριοποιήσει, να τους   διαβρώσει, να τους αμαυρώσει, να τους καπελώσει. Όταν δεν τα καταφέρνει, τους σκοτώνει κιόλας.
Η Υπατία, ως  φορέας της γνώσης  και γυναίκα της συνείδησης,  ήλθε σε σύγκρουση, αναπόφευκτα, με το πολιτικό και θρησκευτικό κατεστημένο  εκείνης της εποχής. Κρίθηκε επικίνδυνη για  την εξουσία και η εντολή που δόθηκε ήταν να θανατωθεί. Το γεγονός ότι ήταν γυναίκα,  την έκανε ακόμη πιο  ύποπτη  και επικίνδυνη για πολλούς. Αυτά είναι γνωστά.... Εκείνο που δεν είναι γνωστό, είναι η ερώτηση που συνήθως κάνω, όταν μελετώ το ιστορικό και μυθικό παρελθόν και την ουσιαστική  και  κρίσιμη την απάντηση, ζητώ.
Τι θα έκανε η Υπατία σήμερα; Ποιες θα ήταν οι επιλογές της και οι ασχολίες της;
Τι θα κάναμε εμείς στην Υπατία σήμερα;
Η Υπατία, ήταν μια γυναίκα με  πρωτογενή ικανότητα σκέψης, έκανε έρευνα, σύνθεση ανάλυση σύνδεση  των  εννοιών και προχωρούσε σε γραμμή τολμηρή.. Είχε δική της ξεχωριστή προσωπικότητα και  συλλογιστική . Ήταν ανεξάρτητη πολύ. Αυτό είναι κάτι που δεν συγχωρείται εύκολα, από πολλούς. Έτσι είναι η ανθρώπινη φύση, δυστυχώς.
Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων σε όλες τις εποχές:
Οι  άνθρωποι της γνώσης και οι εχθροί της γνώσης. Διαλέγεις και παίρνεις σε κόκκινη και μπλε εκδοχή.
Τι θα έκανε η Υπατία σήμερα;  Ίσως μια    πολιτεία ουμανιστική….
Σας ασπάζομαι Αστραία, Μπαλούμη Ευαγγελινή

11 Φεβρουαρίου 2018, Θεσσσαλονίκη

Εκδήλωση  για την Υπατία
Διοργανωτές:
 Ο  Κήπος της Ελεύθερης Σκέψης
Προμηθέας Πυρφόρος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα είναι δρόμος... αρκεί να είναι ένα μονοπάτι με καρδιά