Βουλή Μεγαθύμων Β 53
Στο Κλέος της Μυθιστορίας
Ένα πιθάρι στην είσοδο του κτιρίου της Βουλής στην Βορειοδυτική πλευρά, τράβηξε την προσοχή μου. Αναπόφευκτος ο συνειρμός με το πιθάρι του Διογένη που έψαχνε να βρει γύρω του ανθρώπους. Που είναι άραγε σήμερα οι πολιτικοί, άνδρες επιφανείς με γενναιότητα, λόγο, και ορθή σκέψη. Η πολιτική ζωή της χώρας σε πλήρη παρακμή, σήψη και αποσύνθεση σκέφτηκα περνώντας την μεγάλη καγκελόπορτα εμφανώς προβληματισμένη.
Το πιθάρι του Διογένη αναζητά τον Άνθρωπο
Μπαίνοντας στο κτίριο και κατά μήκος του διαδρόμου που οδηγεί στην αίθουσα κοινοβουλίου η ματιά μου έπεσε σε μία σειρά από πίνακες . Τις εξέτασα διεξοδικά.
Εδώ είναι ο Αινείας που φεύγει διασώζοντας τον πατέρα του από την φλεγόμενη Τροία Κριεζή 1948.
Άκρως σημειολογικό θα έλεγα! Έχουμε τόσο ωραίους μύθους και τόσο λαμπρή ιστορία που θα μπορούσαμε να στολίσουμε την είσοδο της Βουλής, για να ανατρέξουμε σε άλλες πόλεις Ευρωπαϊκές που όλα τα δημόσια κτίρια τους και τα μουσεία τους, καθώς και οι κήποι τους είναι γεμάτα με αγάλματα και πίνακες με θέματα της Ελληνικής μυθιστορίας.
Ο ποιητής των "ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ" ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ
Πηγή έμπνευσης των Ελεύθερων Πολιορκημένων είναι ο αγώνας για την ελευθερία και η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου, κατά τη δεύτερη πολιορκία του από τους Οθωμανούς, που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο και κορυφώθηκε με την έξοδο στις 10 Απριλίου 1826. Μέσα από τους στίχους μας μεταδίδει το ηθικό μεγαλείο των Ελλήνων αγωνιστών."....Ο Απρίλης με τον Έρωτα χορεύουν καί γελούνε,
κι όσ’ άνθια βγαίνουν και καρποί τόσ’ άρματα σε κλειούνε."
κι όσ’ άνθια βγαίνουν και καρποί τόσ’ άρματα σε κλειούνε."
Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΥΤΑΡΑ 1975
Έγραψε τον Θούριο , το Σχολείον των ντελικάτων Εραστών, το Φυσικής απάνθισμα, το Ηθικός Τρίπους Το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας,Τα Δίκαια του ανθρώπου, καθώς και το Νέος Ανάχαρσις και σύνταξε την «Χάρτα», ένα μνημειώδες για την εποχή του χάρτη της Ελλάδος.
Μπαίνοντας στον προθάλαμο της αίθουσας της Ολομέλειας συνάντησα τον Περικλή.Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σας τον συστήσω .Πολιτικός, ρήτορας και στρατηγός του 5ου αιώνα π.Χ του «Χρυσού Αιώνα". Ο περί και κλέος δηλαδή o περιτριγυρισμένος από δόξα, περίδοξος,που χάρισε στην Αθήνα δύναμη, δόξα και η φήμη οδηγώντας την πόλη του στην μεγαλύτερη ακμή της ιστορίας της .Μέγας προστάτης των τεχνών, της λογοτεχνίας και των επιστημών, και ο βασικός υπεύθυνος για το γεγονός ότι η Αθήνα έγινε το πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο του αρχαίου κόσμου. Επίσης, σε αυτόν οφείλεται η κατασκευή πολλών από τα σημαντικά μνημεία που κοσμούσαν την Αρχαία Αθήνα, με εκείνα της Ακρόπολης. Μέγας υποστηρικτής της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου , και οι ιδέες του έβαλαν την βάση του Δυτικού Πολιτισμού.Οι φιλοδημοκρατικές του θέσεις αποτυπώνονται στον περίφημο «Επιτάφιο Λόγο» του προς τιμήν των πεσόντων του πρώτου έτους του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο οποίος διασώθηκε από τον Θουκυδίδη .
Στο Περιστύλιο της Αίθουσας είναι το Μνημείο της μάχης της Πίνδου του Χρήστου Καπράλου 1951-1956. Μια ανάγλυφη ζωφόρος, μήκους 40 μέτρων και ύψους 1,10 μέτρων, εξιστορεί σε επτά επεισόδια τα περάσματα από την Ειρήνη, τον Πόλεμο (δύο σκηνές με τους αγρότες να εγκαταλείπουν τα χωριά τους και τους στρατιώτες να ξεκινούν για το μέτωπο), την Κατοχή, την Αντίσταση και πάλι την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση με τους πολίτες να συγκεντρώνονται γύρω από μία λατέρνα, σε μία ωδή για την ειρήνη. Ισως ο καλλιτέχνης να εμπνεύστηκε από την Ασπίδα του Αχιλλέα, όπως την περιγράφει ο Ομηρος δύο πόλεις του πολέμου και της ειρήνης.
Στην ίδια αίθουσα συνεχίζεται ο ύμνος εις την Δημοκρατία με δύο πίνακες του Μιχάλη Αρφαρά 2009 "Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" και του ΒΑΣΙΛΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ "Ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" 2009.
Στον ίδιο χώρο υπάρχουν αποκόμματα εφημερίδων της εποχής της χούντας και της πτώσης της με ταινίες , μουσική τραγούδια, δίσκοι, αφίσσες.
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (Υπάρχουν κάποιοι που να πέρασαν από εδώ έχοντας πλήρη επίγνωση της ευθύνης του ρόλου τους, της ισχυρής θέλησης αλλά και της σοβαρότητας και υψηλών γνώσεων που απαιτούσε αυτός ο χώρος.....η ιστορία απέδειξε ότι πολλοί ήταν ανάξιοι , ποταποί και πολύ "λίγοι" των προδιαγραφών. Τα τελευταία χρόνια δε, απέδειξαν ότι είναι και γελοίοι, και αναξιοκρατούντες μετατρέποντας την Βουλή σε αρένα. Η Ιστορία δεν έχει καμμία θέση γι΄αυτούς, και θα φύγουν όπως έζησαν "ανύπαρκτοι".
ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ
Στα έδρανα της μικρής Αίθουσας συνεδριάσεων ΓΕΡΟΥΣΙΑ).
Η μεγάλη σκάλα οδηγεί στον πρώτο όροφο, στην αίθουσα των Τρόπαιων και στην μικρή αίθουσα συνεδριάσεων. Εδώ μας περίμενε μία ευχάριστη έκπληξη. Στον τοίχο υπάρχει ένα υφαντό που απεικονίζει την "ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΙΣΣΟΥ" με τον Μέγιστο των Ελλήνων πάνω στο άλογο του. Κάτω η προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια.