Ο λόγος του ανθρώπου μοιάζει με κεντημένο χαλί .....
Βρήκαμε τον Θεμιστοκλή του Νεοκλέους, στο παρατηρητήριο του, που από την πλευρά του ακρωτηρίου Άλκιμου προβάλει σαν τον αγκώνα, να μας παρατηρεί μέσα από ένα παράθυρο της ιστορίας υδατοκαθρέφτη , επιστάτης καθώς ήταν ο ίδιος, των υδάτων και χορηγός της υδροφόρου κόρης που πήραν οι Πέρσες , όταν κάψανε την Αθήνα.
Κάτω στην μαγική αυλή της,( της ιστορίας), τα παιδιά παίζανε και τον φώναζανε νόθο, γιατί η μητέρα του δεν ήταν Αθηναία. Ο δάσκαλός του, είδε σε αυτόν ένα μεγάλο στρατηγό και ο Ηρακλής, νόθος και αυτός από μητέρα θνητή, μαζί τους πάλευε στα αγωνίσματα των Άθλων στο γυμναστήριο του Αθλητή, στο Κυνόσαργες.
Πιο κάτω τριγύρω, η Σαλαμίνα, θαλαμίς με όλα τα πλοία στον θάλαμο των θαλάσσιων όντων ,της Μυθιστορίας, φυλάκιο της Ελευθερίας.
- Αφαίρεσες το δόρυ και το σπαθί από τους Αθηναίους και τους έδωσες την θέση του κωπηλάτη και το κουπί; Η Αθηνά είχε κερδίσει στον διαγωνισμό με τον Ποσειδώνα και το όνομα της στην πόλη της είχε δοθεί.Που πρέπει να κοιτάζει η δημοκρατία στο βήμα της Πνύκας; Προς την θάλασσα ή την στεριά; Στους ναυτικούς ή προς τους γεωργούς, την μεριά;
Μας άκουγε σιωπηλός, το βλέμμα βαθύ, οξύ, τα χαρακτηριστικά αδρά, το σώμα δυνατό ακόμη.
65 χρονών παίρνει το αίμα του ταύρου και από την χώρα του Ανταξέρξη …..αποχωρεί στην χώρα της Μαγνησίας της Ασίας. Ασία το όνομα της κόρης του και Ιταλία και Σύβαρις, οι άλλες κόρες του.
Πικρία, θλίψη, υπερηφάνεια θυμός ,οργή για των συμπατριωτών του την αχαριστία και την αδικία;
-Ο λόγος του ανθρώπου μοιάζει με κεντημένα χαλιά , γιατί όπως εκείνα , έτσι και ο λόγος, όταν απλώνεται δείχνει τα κεντήματα, ενώ όταν μαζεύεται , τα κρύβει και τα σκεπάζει .Έτσι του χρειάζεται ο χρόνος να ξεδιπλωθεί και, σωστά να κατανοηθεί.
Ήταν η απάντηση μου, στον Αρταξέρξη, τον μεγάλο βασιλιά και θέλω να αρχίσω με τα λόγια αυτά.
Δεν έχω ούτε πικρία, ούτε οργή και θυμό .Όλη μου η ζωή ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, ένα κυνηγητό
για ένα μεγάλο στοχασμό.
Οι πολεμιστές αντιμετωπίζουν το κάθε τι σαν πρόκληση και όχι σαν κατάρα ή ευλογία. ’Ετσι εξελίσσονται, έτσι προχωρούν.
Δεν νιώθω εκπλήξεις από των ανθρώπων, τον φθόνο , την ζήλια και την αχαριστία. Είναι στην φύση τους. Παίρνω τα μέτρα μου. Το αντίθετο θα με εξέπληττε.Το πνεύμα του πολεμιστή δεν είναι να παραπονιέται ή να μεμψιμοιρεί αλλά για να αγωνίζεται να βρίσκει λύσεις εκεί, που όλα μοιάζουν να έχουν χαθεί.
Πες μας για εκείνο το κρίσιμο βράδυ της 21 ης Σεπτεμβρίου πριν από 2495.χρόνια με τον Ξέρξη κατακτητή και εξολοθρευτή των Ελλήνων, απέναντί σου στον λόφο του Αιγάλεω να σε παρακολουθεί με αριθμητική υπεροχή στρατού και στόλου συντριπτική.
Τον παρακολουθούσα και εγώ από καιρό. Χαρτογραφούσα τα αδύνατα σημεία του και γνώριζα τα δυνατά.’Ήταν ένας ισχυρός αντίπαλος.Με καθοδηγούσε η ισχυρή διαίσθηση, το ονείρεμα στα όνειρα μου και η ρεαλιστική συμβουλή του ονειρευτή.
Ο Μορφέας, Νικογένης Όλβιος, όπως θα έλεγε και ο σύγχρονος Νίο, μας απαντά, χαμογελαστά.
"Στην νύχτα δώσε την φωνή, στην νύχτα την συμβουλή, στην νύχτα και την νίκη".
Με το φίδι να ανεβαίνει μέχρι το λαιμό μου και σαν αετός να με μεταφέρει σε μέρος ασφαλές.
"Στην νύχτα δώσε την φωνή, στην νύχτα την συμβουλή, στην νύχτα και την νίκη".
Με το φίδι να ανεβαίνει μέχρι το λαιμό μου και σαν αετός να με μεταφέρει σε μέρος ασφαλές.
Ήταν ένα βράδυ συμπύκνωσης χρόνου στις πύλες του χώρου. Τέτοιες στιγμές η αντίληψη οξύνεται, η όραση ενεργοποιείται η σκέψη υλοποιείται. Τυχεροί είναι οι άνθρωποι που παίρνουν μέρος σε τόσο σημαντικές μυθιστορηματικές λάμψεις και φαντασμαγορικές μεταβολές. Από μικρό παιδί έγραφα λόγους για την δικαιοσύνη και την ηθική. Το Κλέος της Θέμιδος είναι το όνομα μου, του πατέρα μου, του Νέου Κλέους, σε μια καινούργια, που εγκαινίασα, εποχή, με την νίκη που χάρισα στην Ελλάδα, δώρο της Κοσμικής Θάλασσας, στην πόλη των Αθηνών την μυθική.
Ο Ποσειδών δεν μπορεί να καταργηθεί. Η Αθηνά στερέωσε στον βράχο την ελιά, αλλά η δύναμη πηγάζει από τα υδάτινα αρχέγονα του Ωκεανού νερά.
Μελετώντας την Ιλιάδα προσεκτικά και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται σε κύκλους ,τακτικά, στάθηκα ιδιαίτερα στο ομηρικό γεγονός της παρουσίασης των νηών, στην Β Ιλιάδος. Σκέφθηκα με οδυσσειακή στρατηγική πως αργά ή γρήγορα, θα χρειαζόμασταν όλα τα πλοία της θάλασσας και ενεργοποίησα τα πλοία του νου για να πείσω τους Αθηναίους, να ετοιμάσουν το ξύλινο τείχος και το ξύλινο άλογο για την επικείμενη εισβολή.
-Τι θα συμβούλευες τους σημερινούς Έλληνες;
-Να διαβάζουν προσεκτικά βιογραφίες σημαντικών προσώπων και τα Έπη τα Ομηρικά. Να τα μελετούν και πίσω από τις λέξεις να τα αφουγκραστούν προσεχτικά. Χάρτη και οδηγό αυτά τα λόγια,-χαλιά, να έχουν, τα επικά. Να τα ξεδιπλώνουν. Μέσα τους έχουν διπλωθεί, όλα τα στοιχεία τα βιογραφικά σπουδαίων βίων και ζωών σε παράλληλα σύμπαντα μυθικά.
-Ποιο πρόσωπο από τα Ομηρικά Έπη συμπαθείς περισσότερο και γιατί;
-Την Ευρύκλεια αναμφισβήτητα , μας απαντά χωρίς περιστροφή, όχι μόνο γιατί έχουμε το ίδιο δεύτερο του ονόματος συνθετικό, αλλά, γιατί αφάνταστα με συγκινεί η αφοσίωση της σε μια Οδυσσειακή Επιστροφή.
Όπως και αυτό το τρόπαιο του Μιλτιάδη πάντα με ακολουθεί σαν μια δεύτερη ζωή μαζί με το άρμα που μου χαρίσανε οι Σπαρτιάτες με συνοδεία 300 πολεμιστών τους, τιμητική.
Είναι μια ιδανική πολιτεία νοήμονων πολιτών. Πρώτα πρέπει να φτιάξει ένα γερό στόλο ΝΗΩΝ γερών αβύθιστων καραβιών του ΝΟΥ. Μετά, να ενώσει όλους τους Έλληνες σε ένα κοινό στόχο και σκοπό και η ΝΙΚΗ θα έλθει με τα φτερά του ΑΕΤΟΥ.
Ο τύμβος σου ανοιγμένος σε ωραίο μέρος
θα προσφέρεται για χαιρετισμό πάντα στους εμπόρους
και θα βλέπει τους εκπλέοντες και τους εισπλέοντες
και κάθε αγώνα καραβιών ΝΗΩΝ
Πλάτων ο κωμικός για τον τύμβο του Θεμιστοκλή στην Αθήνα
θα προσφέρεται για χαιρετισμό πάντα στους εμπόρους
και θα βλέπει τους εκπλέοντες και τους εισπλέοντες
και κάθε αγώνα καραβιών ΝΗΩΝ
Πλάτων ο κωμικός για τον τύμβο του Θεμιστοκλή στην Αθήνα
Αστραία, Μπαλούμη Ευαγγελινή για την Ομηρική Πολιτεία
Οι Αθηναίοι παραλαμβάνουν τα οστά του Θεμιστοκλή