Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Ομηρικές Αφηγήσεις (podcast )

 


ΕΔΩ
...σε ωραίες πρωτοβουλίες αφηγηματικής νοημοσύνης

Το κορυφαίο, οικουμενικό ηρωϊκό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, η «Οδύσσεια» του Ομήρου παρουσιάζεται., για πρώτη φορά σε μορφή podcast από pod.gr. Οι 24 Ραψωδίες με τους 12.110 στίχους καταγράφονται σε ισάριθμα podcast, με αφηγητή τον Ρένο Χαραλαμπίδη και έμμετρα κείμενα στην σύγχρονη γλώσσα του αρχιτέκτονα, ιστορικού αρχιτεκτονικής και ιστορικού τέχνης Κωστή Καζαμιάκη.

Για τα έμμετρα κείμενα έχουν ληφθεί υπ` όψιν εκτός από το αρχαίο κείμενο και όλες οι μεταφράσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς στην Ελλάδα. Η έκταση των κειμένων είναι μικρότερη των πρωτοτύπων καθότι έχουν αφαιρεθεί οι επαναλήψεις – στις οποίες επιδιδόταν ο Όμηρος. Όμως όλα τα κομβικά, δομικά στοιχεία της κάθε Ραψωδίας υπάρχουν στα αντίστοιχα podcast.

Η «Οδύσσεια» του Ομήρου έγινε podcast

Καιρός ήταν.....

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

«Ιθάκη» εκεί που η τεχνητή νοημοσύνη συναντά την φυσική νοημοσύνη

 


Το μεγάλο ταξίδι της  Νοημοσύνης

«Ο τεράστιος όγκος μαρτυριών από τον αρχαίο κόσμο, είτε κείμενα ή αντικείμενα, διαρκώς μεγαλώνει», δηλώνει ο Jonathan Prag, καθηγητής αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συμπληρώνοντας πως γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους ιστορικούς να μελετήσουν ένα τέτοιο αρχείο. «Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτό τον όγκο δεδομένων, όπως δείχνει η «Ιθάκη», παρουσιάζει τρομερές ευκαιρίες», αναφέρει ο κ. Prag, «η αρχαία ιστορία έχει ένα συναρπαστικό μέλλον». «Είναι μια εξαιρετική εξέλιξη», αναφέρει ο ιστορικός και καθηγητής στο New York University Roger Bagnall, με την Alison Cooley, η οποία είναι πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου Ψηφιακών Επιγραφών στο Πανεπιστήμιο του Warwick, να τονίζει ότι «ο πρωτοποριακός σχεδιασμός της «Ιθάκης» υπόσχεται να μεταμορφώσει τη δυνητική συνεισφορά των γραπτών μαρτυριών στην κατανόηση μας των καίριων στιγμών της παγκόσμιας ιστορίας». Ο Ίων Ανδρουτσόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιστημονικής ομάδας της Ιθάκης λέει πως χρειαζόμαστε περισσότερα πρότζεκτ όπως αυτό της «Ιθάκης» για να αναδείξουν περαιτέρω τη συμβολή του machine learning στις ανθρωπιστικές επιστήμες, όπως και αντίστοιχα σεμινάρια και διδακτική ύλη για να εκπαιδευτούν οι ερευνητές του μέλλοντος. 

Όσον αφορά στο όνομα του μοντέλου, η «Ιθάκη» ήταν επιλογή του Δρ. Ασσαέλ, ο οποίος είναι από τη Θεσσαλονίκη αλλά ζει στο εξωτερικό εδώ και περίπου μια δεκαετία, και της Thea Sommerschield. «Το όνομα είναι εμπνευσμένο από το ταξίδι του Οδυσσέα στον δρόμο προς την Ιθάκη», λέει ο ίδιος στο kathimerini.gr, ελπίζοντας, όπως ο Οδυσσέας να «επιστρέψουν» και τα αρχαία αυτά κείμενα στην αρχική τους μορφή, στη δική τους Ιθάκη. 

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Από την Οδύσσεια του Homo sapiens