Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Ομηρική συνέντευξη με τον Ποιητή Όμηρο



στην Πολιτεία την Ομηρική


Εγγύηση της Ελευθερίας η Ποίηση


 Βρήκαμε τον Όμηρο, με τον τρόπο του ποιητή, στις ακρογιαλές της με ένα πλωτό καράβι που το λένε "Μυθιστορία" να προσαράζει και στους δρόμους, στα μονοπάτια της Ελλάδος  που τον πληγώνει να περπατεί.

 Να περπατεί  με ένα ραβδί στο χέρι  και δίπλα του ένα παιδί να τον οδηγεί.

 Τον πλησίασα προσεκτικά και το ρωτώ ψιθυριστά περπατώντας δίπλα του  από αριστερά

 στο δρόμο με το  δισάκι  μου στο ώμο.

 -Τι είναι αυτό που σε πληγώνει σήμερα στην Ελλάδα πιο πολύ, τον ρωτώ με αγωνία περισσή;

 Οι άνθρωποι τα σκουπίδια οι πολυκατοικίες οι τουρίστες η ηχορύπανση τα μοναστήρια τα μπαρ τα ξενοδοχεία  τα  μαγειρικά τηλεοπτικά σήριαλ οι ξαπλώστρες τα διώροφα λεωφορεία, τι;

 Δεν απάντησε και συνέχισε να προχωρά.

 Προχωρώ και εγώ  μαζί  και ξαναρωτώ.

 -Τι είναι αυτό που αγαπάς την Ελλάδα πιο πολύ; Τον μύθο την ιστορία  το  φως  της, την πέτρα  μάρμαρο, την αύρα την εσπερινή;

Κουνά το κεφάλι σκεφτικός και δεν απαντά.

 Ξαναρωτώ με παρ΄όλα αυτά.

 -Ποιος είναι ο στόχος της Ελλάδας; Σήμερα ποιο είναι το μέλλον; Ποιος είναι ο ρόλος της στο γαλαξία  της  συμπαντικής νοημοσύνης; Γιατί έχεις τα μάτια κλειστά, τι βλέπεις με αυτά;

Σταματά  για να σκαλίζει το ραβδί και αρχίζει να μιλά μειλίχια και προσεκτικά.

 -Αυτό, μου λέει  ήταν ένα ρόπαλο παλιά, το άφησε ο Ηρακλής παρακαταθήκη για τη νέα γενιά.

 Έφτασε στα χέρια μου από κάτι της Ήβης, παιδιά, το πήρα και άρχιζα να το σκαλίζω προσεκτικά  πάνω σε αυτό, σαν τον ‘Ηφαιστο   τα Έπη τα  Ομηρικά κτήμα εσαεί  και παρακαταθήκη  για τα σύμπαντα γαλαξιακά.

 Αυτό που με πληγώνει περισσότερο στην Ελλάδα σήμερα είναι η χαμηλού επιπέδου ανθρωπιά,

 ο φτηνός συναισθηματισμός ο υποκριτικός ανθρωπισμός  της  ήσσονος  προσπάθειας και  η  μακαριστή  πτωχεία του πνεύματος, του  “να περνάμε καλά” .

 Αυτό που αγαπώ, είναι η τόλμη η γοητεία η φαντασία, ο ηρωισμός και η  ευφυΐα .  Από τον Ηρακλή στον Οδυσσέα, από το ραβδί στο σπαθί σε μετουσιωτική Μυθολογία. 

 Πότε το ρόπαλο λειαίνεται και  μετουσιώνεται σε σπαθί φωτός με μέθοδο  την αλχημιστική; 

 Πότε το σπαθί μετατρέπεται σε τόξο λυγίζει και εκτοξεύεται σε βέλος ευθύ;

 Ο ρόλος της Ελλάδας ήταν και είναι πάντοτε αυτός.  Ένα   ρόπαλο ένα τόξο και ένα σπαθί, αυτό   της Δικαιοσύνης σε μία ελεύθερη  Ιαχή …. Αέρα.

 Κλείνω τα μάτια για να βλέπω τα εσωτερικά ενεργειακά πεδία  σε όραση εσωτερική να βλέπω την Πηγή και αφήνω ένα παιδί να με οδηγεί, γιατί θέλω να βλέπω τον κόσμο καινούργιο, σαν να ναι η πρώτη φορά που τον κοιτώ με θαυμασμό, σαν  να είμαι παιδί και εγώ.

Τα Ομηρικά Έπη ανήκουν στην περιπατητική σχολή γιατί πηγαίνουν, περπατούν από αυλή σε  αυλή  με ραφιναρισμένη πλεγμένη ωδή υφαντό.

 Οι  Μεγάλοι Περίπατοι των Ομηρικών Επών  έφτιαξαν το ενδελεχές αριστοτελικό  άγαλμα του Οδυσσέα με το σκοπό του καλλιτέχνη λαξευτή.

Ο περίπατος είναι μία πράξη διαλογιστική. Και είναι μία ακόμη μη πράξη δράσης ευθυγραμμιστική  γιατί είναι  η ευθυγράμμιση των  απορροιών των εσωτερικών και εξωτερικών πεδίων του σύμπαντος.

 Καμία φώτιση δεν μπορεί να γίνει σε στάση καθιστή  των 7 τσάκρας, δεν έχει την απαιτούμενη ένταση δύναμη και  ροή για ένα νοήμον ανθρώπινο όν. Λείπουν τα πόδια και μένει ....η ουρά του δεινόσαυρου.

 Για  αυτό περπάτα μαζί μου, ούτε μπρος ούτε πίσω μου, αλλά  δίπλα μου, ταξιδευτή. 

-Όμηρος σημαίνει εγγύηση τον ρωτώ,  εγγύηση για τι;

 -Ναι μου λέει,   “όμηρος”   σημαίνει εγγύηση.

 Εγγύηση για την Ελευθερία  του  Πνεύματος και είμαι ο εγγυητής για αυτή ,ως ποιητής με ένα ραβδί και συνοδό μου ένα παιδί.


"Ο στερνός σκοπός του ποιητή δεν είναι να περιγράφει τα πράγματα αλλά να τα δημιουργεί ονομάζοντάς τα". Σεφέρης, "Μονόλογος πάνω στην ποίηση"


Αστραία, Μπαλούμη Ευαγγελινή για την Ομηρική Πολιτεία

.....από τα μονοπάτια της ελεύθερης ομηρικής μυθοπλασίας





Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Ο Νηρίτης Ηρακλής

 


Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Βρέθηκε το μαρμάρινο κεφάλι του αγάλματος του Ηρακλή

Μαρμάρινο υπερφυσικό κεφάλι ανδρικής γενειοφόρου μορφής, η οποία εκ πρώτης όψεως ταυτίζεται με τον ημίθεο Ηρακλή του τύπου Farnese, του λεγόμενου «Ηρακλή των Αντικυθήρων», και είναι πιθανόν να ανήκει στο ακέφαλο άγαλμα αρ. 5742 του National Archaeological Museum / Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο ανελκύστηκε από τους σφουγγαράδες το 1900.

Αρχαιολογική ανακάλυψη στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Βρέθηκε το «κεφάλι» του Ηρακλή

ΠΗΓΗ

Ωραίο...... στην  Ώρα του

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Τι συμβουλεύει ο Νηρέας τον Ηρακλή



Τι ζητάς αθανασία στο μπαλκόνι μου μπροστά

δε μου δίνεις σημασία κι η καρδιά μου πώς βαστά

Σ’ αγαπήσανε στον κόσμο βασιλιάδες, ποιητές

κι ένα κλωναράκι δυόσμο δεν τούς χάρισες ποτές.... στίχοι Ν. Γκάτσου


 Τι συμβουλεύει  ο Νηρέας στο τέλος της  Ποσειδώνιας Εποχής 

και στον τελευταίο  Άθλο του, " Τα Μήλα των Εσπερίδων" ,   

τον Ηρακλή

Ο 12ος Άθλος του Ηρακλή

Η Εποχή των Ιχθύων

Τα Μήλα των Εσπερίδων

Τι συμβουλεύει ο Νηρέας Πρωτέας ο Γέρων της θάλασσας

 τον Ηρακλή;

Μη ζητάς Αθανασία Ηρακλή 

η Ήβη  είναι αρκετή και για τους Έλληνες παντοτινή


Ὦ Σόλων Σόλων σεῖς οἱ Ἕλληνες εἶσθε πάντοτε παιδία, γέρων δὲ Ἕλλην δὲν ὑπάρχει. Εἶσθε κατὰ τὴν ψυχὴν πάντες νέοι διότι δὲν ἔχετε εἰς τὴν ψυχήν σας ἕνεκα ἀρχαίας παραδόσεως καμμίαν ἐρριζωμένην παλαιὰν ἀντίληψιν οὐδὲ καμμίαν πεπαλαιωμένην γνῶσιν

Πλάτων, «Τίμαιος»

9. Ο Καιρός του Τόξου

Ομηρική Πολιτεία

Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Για την Τιμή και την Δόξα στο Fίλιον Ίλιον


Η Ιλιάδα ως κύμα και ως σωματίδιον

 Γεώργιος Κουρουπής (Συγγραφέας): Η μοναδική σύνταξη της επικής τέχνης παρείχε στους Έλληνες που μιλούσαν σε διαφορετικές διαλέκτους έναν κοινό δεσμό πολιτιστικής κληρονομιάς. Με τη δημιουργία της, έγινε η ενιαία μουσική κωδικοποίηση που χρησιμοποιήθηκε από αμέτρητους αοιδούς. Επομένως, από την άποψη της μουσικής, η Ιλιάδα είναι ενιαία. Από τη άποψη όμως της ποιητικής λογοτεχνίας, έχει ασυνέπειες, επειδή είναι δημιούργημα πολλών συνθετών. Ετσι είναι σε θέση να ικανοποιήσει τόσο τους Ενωτικούς όσο και τους Διαχωριστές. Παρόμοια με το φώς, η Ιλιάδα είναι τόσο ένα κύμα όσο και ένα σύνολο σωματιδίων.

Οι Έλληνες είχαν μια καταπληκτική ικανότητα να αναβαθμίζουν ότι έρχονταν σε επαφή. Πιστεύουμε ότι αυτός ο σπόρος από το Έπος του Γκιλγκαμές, μέσα από τη δημιουργική επεξεργασία της ελληνικής αλχημείας, μετατράπηκε σε μια αιωνόβια Σεκόγια του Δυτικού πολιτισμού, που ενέπνευσε τις παραστατικές, εικαστικές και φιλολογικές τέχνες για χιλιετίες. Όπως συμβαίνει με όλες τις Τέχνες, η ακύρωση δεν είναι μια τέλεια τεχνική αποκατάστασης. Παρ' όλα αυτά, θεωρούμε ότι το απλοποιημένο μας ποίημα καταφέρνει να αποκαλύψει τη σημασία της τιμής και της δόξας στην Ηρωική Εποχή, καθώς και ένα εύλογο σχήμα για μια παλαιότερη μορφή της Ιλιάδας. Παραδεχόμαστε ότι οι προτάσεις μας είναι τόσο μια «θεία μανία» όσο και μια δημιουργική διαδικασία αυτοσχεδιασμού νέων στίχων. Ως εκ τούτου, καλούμε τους αναγνώστες μας να συγκρατήσουν τη δυσπιστία τους, να απολαύσουν κριτικά και στη συνέχεια να αποφανθούν.

Ο συγγραφέας Γεώργιος Κουρούπης και ο μεταφραστής Ιωάννης Τσιπλάκος μιλούν στην ATHENS VOICE για το βιβλίο «Ιλιάδα: Τιμή και Δόξα στο Fίλιον» (εκδ. Πρώτη ύλη).

Η παλαιότερη μορφή της Ιλιάδας -που αποκαλύπτεται τώρα για πρώτη φορά μετά από 3.000 χρόνια- οδηγεί σε μια εκπληκτική ανακάλυψη: το κεντρικό θέμα δεν αφορά την «οργή του Αχιλλέα» ή την εκδίκηση για την Ελένη, αλλά την τιμή και τη δόξα. Αποσυνδέοντας τα στρώματα της μετέπειτα ποίησης, ο συγγραφέας Γεώργιος Κουρουπής και ο μεταφραστής Ιωάννης Τσιπλάκος ανακαλύψαν ένα μικρότερο αρχαϊκό ποίημα με τεράστια πυκνότητα και ομορφιά. Αυτή η νέα μετάφραση στο βιβλίο «Ιλιάδα: Τιμή και Δόξα στο Fίλιον» (εκδ. Πρώτη Ύλη) στοχεύει να αναπαράγει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα για τους αναγνώστες με αυτό το αρχαίο ποίημα όπως ερμηνευόταν από τους βάρδους για τους ακροατές - ρέουσα κίνηση, απλότητα του στυλ και ευγένεια της έκφρασης. Ο εκδοτικός στόχος είναι να εφαρμοστούν οι γνώσεις της παγκόσμιας ομηρικής μελέτης, προκειμένου να ανασκαφεί το παλαιότερο στρώμα του κειμένου, ώστε οι αναγνώστες να έχουν μία μοναδικά νέα εμπειρία αυτής της διαχρονικής ιστορίας.

Γεώργιος Κουρούπης - βιογραφικό

Ο Δρ Γεώργιος Κουρούπης στις αρχές της δεκαετίας του 1970 σπούδασε αρχαία ελληνική γραμματεία στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, με τον Βρετανό κλασσικό μελετητή, Δρ Eric Havelock. Σπούδασε επίσης συγκριτική λογοτεχνία με τον επισκέπτη καθηγητή Dr. George Steiner. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο διεθνές δίκαιο στη Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Fletcher, η οποία ήταν τότε ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ των πανεπιστημίων Harvard και Tufts. Μετά την αποφοίτησή του, μετακόμισε στο Τόκιο. Τα τελευταία 40 χρόνια εργάζεται στον κλάδο των διεθνών επενδύσεων. Είναι ένας από τους 300 και πλέον Έλληνες που ζουν στην Ιαπωνία.

Ιωάννης Τσιπλάκος - βιογραφικό

Ο Γιάννης Τσιπλάκος σπούδασε χρηματοοικονομικά και δούλεψε για αρκετά χρόνια σε ιδιωτικές εταιρείες και τα τελευταία εικοσιπέντε στη διαχείριση διαθεσίμων μεγάλης τράπεζας. Η παλιά νεανική αγάπη και έφεση στη σωστή και ακριβή χρήση της γλώσσας δεν αξιοποιήθηκε επαγγελματικά παρά μόνο μέσω της μη επαγγελματικής συνεργασίας για σειρά ετών με το γραφείο πρώην βουλευτή και υπουργού για την επιμέλεια παρουσιάσεων, ομιλιών και άρθρων στον τύπο. Τα τελευταία χρόνια μετά την παρακολούθηση μακροχρόνιων σεμιναρίων στην διόρθωση επιμέλεια και μετάφραση κειμένων απασχολείται επαγγελματικά με αυτόν τον τομέα.

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/