Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Ο Μέγας Αλέξανδρος κατακτά στο Λονδίνο

 


Το Λονδίνο υποδέχτηκε τον Μέγα Αλέξανδρο......σε έκθεση  αφηγηματική

Μέγας Αλέξανδρος: Ανάμεσα στα όνειρα και τη φαντασία

Από τη βαθιά Ανατολή μέχρι την Περσία και από τη Μακεδονία, όπου ξεκίνησε μαθαίνοντας τη σκέψη από τον Αριστοτέλη, μέχρι σήμερα, σε ένα παράξενο metaverse, η μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου διαπερνά τους ζωντανούς προφορικούς θρύλους μπλέκοντας τις μυθικές αφηγήσεις με τα πραγματικά επιτεύγματα.

«Αυτό είναι της μοίρας του γραπτό και αυτό είναι το ριζικό του», ακούμε στην παράσταση για τον άνθρωπο που γύρισε τον κόσμο και είδε διαφορετικούς πολιτισμούς και χώρες, ένα απόσπασμα που φέρνει εύλογα στον νου την αρχή της θρυλικής Οδύσσειας «πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων» (γνώρισε πολλές πολιτείες και έμαθε τη σκέψη πολλών ανθρώπων) δείχνοντας πόσο κοντά τελικά είναι τα μεγάλα επικά ποιήματα και τα αριστουργήματα με τις απλές λαϊκές αφηγήσεις.

Αλλά ποιος από όλους ήταν τελικά ο Μέγας Αλέξανδρος και τι αλήθεια σκεφτόταν; Μέσα από τα όνειρα στην παράσταση ακούμε την εσωτερική φωνή του στρατηλάτη, τι μπορεί να σκεφτόταν στη μοναξιά του ένας μεγάλος άνδρας, βιώνουμε την αγωνία του πριν από τις μεγάλες μάχες και νιώθουμε το άγχος ενός ταυτόχρονα σπουδαίου προσώπου και ευαίσθητου θνητού, ειδικά όταν έρχεται αντιμέτωπος με τους χρησμούς και όταν πρέπει να λύσει ο ίδιος τα μεγάλα αινίγματα.

Σπουδαία η συμβολή του ηθοποιού και θεατράνθρωπου Πίτερ Μάρινκερ στον ρόλο του Αριστοτέλη και του Τζακ Πάρι-Τζόουνς στον ρόλο του Μέγα Αλεξάνδρου, ο οποίος φαινόταν πολύ χαρούμενος στο κοκτέιλ που ακολούθησε της παράστασης για το οποίο συμμετείχε σε μια τόσο σημαντική παραγωγή: «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που συνέβαλα σε αυτή την παραγωγή η οποία δίνει έμφαση στο πώς προσλαμβάνεται η υπεροχή στον σύγχρονο κόσμο και τι σημαίνει να εστιάζουμε όχι μόνο στην εξωτερική και επίπλαστη επιτυχία αλλά στην ουσία. Και είναι αλήθεια πως ο νεαρός Αλέξανδρος όχι μόνο μας βοηθάει να καταλάβουμε τι σημαίνει υπεροχή αλλά και σύνδεση και ελπίδα». 

Περισσότερα εδώ

Τα ταξίδια του Αλέξανδρου σε όλη τη Γη

2 σχόλια:

  1. Είναι πραγματικά συγκινητικό να διασχίζεις τις πύλες της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, μιας από τις κορυφαίες του κόσμου, και να βλέπεις αναρτημένο το τεράστιο πανό της σημαντικής παράστασης «Αλέξανδρος ο Μέγας: Ανάμεσα στα όνειρα και την πραγματικότητα» που δόθηκε στο εσωτερικό της με πρωταγωνιστές διάσημους Βρετανούς ηθοποιούς όπως ο Πίτερ Μάρινκερ στον ρόλο του Αριστοτέλη και του Τζακ Πάρι-Τζόουνς, γνωστού από το «The Crown» και το «Moon Dog», στον ρόλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι σας γοητεύει στην πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

    «Αυτό που με γοητεύει περισσότερο απ’ όλα είναι ίσως η πορεία της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου μετά τον θάνατό του. Το ότι, πράγματι, κατέκτησε μια μορφή αθανασίας. Βρίσκω συναρπαστικό το ότι αν και στρατηλάτης, κατακτητής, έχει λατρευτεί από τόσους πολλούς διαφορετικούς λαούς μέσα στους αιώνες. Ο Πλάτωνας στην “Πολιτεία”, που είχε γραφτεί 25 χρόνια πριν από τη γέννηση του Αλεξάνδρου, αναφέρεται σε έναν “φιλόσοφο βασιλιά” που θα κυβερνά με αρετή και θα καθοδηγεί τον λαό του με πυξίδα τις αξίες της γνώσης, της αριστείας και της δικαιοσύνης. Νομίζω πως ο Αριστοτέλης κατάφερε να τον πετύχει στο πρόσωπο του Αλέξανδρου, απελευθερώνοντας και τις τεράστιες δυνατότητές του».
    Ελισάβετ Φιλιππούλη: «…το ήθος καθορίζει το μεγαλείο»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα είναι δρόμος... αρκεί να είναι ένα μονοπάτι με καρδιά