Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Οι μεγάλες μάχες των Ελλήνων για την Ελευθερία




Θερμοπύλαι_ Σαλαμίνα:
 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των ΕΛΤΑ, στην Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων-Φεγιέ «2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών» απεικονίζεται η πολεμική αποφασιστικότητα του Λεωνίδα, όπως αποτυπώνεται στον ανδριάντα του, έργο του γνωστού γλύπτη Βάσου Φαληρέα. Επίσης, απεικονίζονται τμήματα από το Ηρώο των πεσόντων στις Θερμοπύλες, έργο του ιδίου γλύπτη, στα οποία αποτυπώνεται η δυναμική επίθεση, αλλά και η στιγμή της πτώσης, η ήττα, που έμελλε να γίνει, διαχρονικά, σύμβολο της Νίκης.







Επίσης, απεικονίζονται μικροναυπηγημένα ομοιώματα αρχαίων ελληνικών και φοινικικών πλοίων, από τη μοναδική συλλογή Γρυπιώτη, για τα οποία ο ίδιος ο Ευάγγελος Ν. Γρυπιώτης, συγγραφέας και μικροναυπηγός, αναφέρει σχετικά «από την μία πλευρά, η Άφρακτη Τριήρης, το υπερόπλο του ελληνικού στόλου, υπήρξε το θαύμα της αρχαίας ελληνικής ναυπηγικής και πρωταγωνιστής στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Από την άλλη, η Φοινικική Διήρης, ένα σκαρί που μας δίνει σημαντικά στοιχεία για την δομή των φοινικικών πλοίων που αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος του περσικού στόλου.

Ποιες Ελληνικές Πολιτείες πήραν μέρος



Απώλεια 40 πλοία
1200 οι Πέρσες 
απώλεια 200 πλοία




Αφιερωμένα σε δύο κορυφαία ιστορικά γεγονότα, 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, είναι οι ομώνυμες Αναμνηστικές Σειρές Γραμματοσήμων-Φεγιέ και πλήθος συλλεκτικών φιλοτελικών προϊόντων, που θα κυκλοφορήσουν την Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).
ΠΗΓΗ

Γιορτές Μνήμης και Χρέους

1 σχόλιο:

  1. Οι Ηπειρώτες κατοικούντες Θεσπρωτοί στον Αχέροντα ποταμό παίρνουν μέρος στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Θεσπρωτοί είναι και οι Αβρακιώτες και οι Λευκαδίτες
    Βοήθησαν την κινδυνεύουσα Ελλάδα
    οὗτοι μὲν ἅπαντες ἐντὸς οἰκημένοι Θεσπρωτῶν καὶ Ἀχέροντος ποταμοῦ ἐστρατεύοντο· Θεσπρωτοὶ γάρ εἰσι ὁμουρέοντες Ἀμπρακιώτῃσι καὶ Λευκαδίοισι, οἳ ἐξ ἐσχατέων χωρέων ἐστρατεύοντο. τῶν δὲ ἐκτὸς τούτων οἰκημένων Κροτωνιῆται μοῦνοι ἦσαν οἳ ἐβοήθησαν τῇ Ἑλλάδι κινδυνευούσῃ νηὶ μιῇ, τῆς ἦρχε ἀνὴρ τρὶς πυθιονίκης Φάϋλλος· Κροτωνιῆται δὲ γένος εἰσὶ Ἀχαιοί.
    Ηρόδοτος Ουρανία 8 47 1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα είναι δρόμος... αρκεί να είναι ένα μονοπάτι με καρδιά