Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Η Ιλιάδα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

 


μας αφηγείται τις Περιπέτειες του Ομηρικού Πνεύματος

Η σκέψη

Έτσι, σκεφτήκαμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούσαμε και εμείς να προσφέρουμε προς αυτή την κατεύθυνση, παρουσιάζοντας την Ιλιάδα του Ομήρου στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, αναζητώντας την προφορική καταγωγή της ποίησης και διερευνώντας παράλληλα την γοητεία που μπορεί να ασκήσει στους ανθρώπους του 21ου αιώνα η ξαφνική και απρόσμενη συνάντησή τους με το μεγάλο αυτό καταστατικό κείμενο.

Η δράση

Eναρκτήριο σημείο της δράσης είναι η Σχολή Τυφλών, φόρος τιμής στον Όμηρο που φημολογείται ότι ήταν τυφλός, θέλοντας να περάσουμε το μήνυμα πως η δράση απευθύνεται σε όλους χωρίς κανένα αποκλεισμό και κυρίως σε άτομα με προβλήματα όρασης. Συμβολικά, η έναρξη γίνεται με την ανάγνωση του προοιμίου της Ιλιάδας από μαθητή της σχολής με την μέθοδο Braille.

Η δράση αφορά τους 15.693 στίχους 24 ραψωδιών, που αναφέρονται σε 51 ημέρες και 3 νύχτες του τελευταίου χρόνου του Τρωικού Πολέμου.

Συγκεκριμένα, 6 ηθοποιοί (3 άντρες –3 γυναίκες) θα αφηγηθούν  το έπος  σε 24 σημεία της Θεσσαλονίκης, όσα και οι ραψωδίες, χωρίς εισιτήριο με ελεύθερη παρακολούθηση για όλους. Η δράση προορίζεται να ολοκληρωθεί σε ένα τετραήμερο (3-6 Ιουνίου), περιλαμβάνοντας 6 ραψωδίες την ημέρα και θα είναι προγραμματισμένες χρονικά ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παρακολουθήσεως των θεατών από τον ελάχιστο χρόνο των απλώς διερχομένων, μέχρι και την συστηματική παρακολούθηση και των 24 ραψωδιών σε όποιον το επιθυμεί.

Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Read more at: https://parallaximag.gr/agenda/vioma-stous-dromous-tis-thessalonikis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα είναι δρόμος... αρκεί να είναι ένα μονοπάτι με καρδιά