Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Η εκπαίδευση των Λατινοπαίδων


                                                            Ο Λαδίσλαος Ε΄ της Ουγγαρίας


Μελετήστε Ελληνικά εάν μπορείτε 
από τον οψιγενή Υστερότοκο από τον Οίκο των Αψβούργων, 
 δούκα της Αυστρίας (1440-57) 
και βασιλιάς της Ουγγαρίας (1440-57) 
και της Βοημίας (1453-57).


 «Οι αρχαίοι αποφάσισαν ότι η ανάγνωση θα πρέπει να αρχίζει με τον Όμηρο και τον Βιργίλιο, αν και αυτό απαιτεί ώριμη κριτική αίσθηση για να γίνουν κατανοητές οι αρετές τους. 
Αλλά υπάρχει αρκετός χρόνος για να διαμορφωθεί αυτό, και αυτοί οι συγγραφείς δεν πρέπει να διαβάζονται μόνο μία φορά. 
Εν τω μεταξύ, το νεανικό πνεύμα θα ενισχυθεί από τα μεγαλειώδη χαρακτηριστικά του ηρωικού τραγουδιού και το μέγεθος του θέματος θα άγει το πνεύμα του και θα γεμίσει με τις πιο ευγενείς έννοιες.
 Ακόμη και ο Αυγουστίνος το εγκρίνει στο πρώτο βιβλίο του έργου του Η Πολιτεία του Θεού. Ωστόσο, δεν βλέπω πώς να μάθεις ελληνικά όταν δεν υπάρχει δάσκαλος γι ‘αυτό. Ωστόσο, θα έλεγα ότι πρέπει να τα μάθετε, αν μπορείτε. 
Πράγματι, η ελληνική λογοτεχνία θα συμβάλλει, όχι με ευκαταφρόνητο τρόπο, στην καλύτερη διοίκηση της Ουγγαρίας, όπου υπάρχουν πολλοί Έλληνες και ακόμη θα φωτίσει σημαντικά τους Λατίνους. 
Να είστε σίγουροι, ουκ ολίγοι από τους μεγαλύτερους Ρωμαίους άρχοντες έχουν μάθει Ελληνικά. Από την πλευρά μου, προτιμώ περισσότερο την αυθεντία του μεγάλου Κάτωνα, ο οποίος έβαλε τον εαυτό του στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αν και ήταν ήδη γέρος, απ’ αυτήν του Γάιου Μάριου, ο οποίος θεωρούσε ντροπή να μάθει για τη λογοτεχνία, οι δάσκαλοι του οποίου ήταν σκλάβοι. 
Έχουμε τη θέληση, αλλά όχι την δυνατότητα· και έτσι, ας μιλήσουμε για τη λατινική λογοτεχνία, για την οποία δεν υπάρχει τέτοια έλλειψη, αλλά μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να καταστήσουμε τη λατινική μας ομιλία πιο περιεκτική και εξευγενισμένη.»

Γραμμένο για το βασιλιά Λαδίσλαο Ε΄ της Ουγγαρίας το 1450 (3 χρόνια πριν την τελική άλωση) από τον Enea Silvio Bartolomeo Piccolomini στο de Liberorum Educatione (H Εκπαίδευση των Παιδιών), .
Από το 1458 ως το θάνατό του ήταν ο Πάπας Πίος Β΄ (1405 – 1464).
Πηγές 1, 2,
Πηγή 3

Η γνώση και η ανάγνωση αρχίζει από τον Όμηρο....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα είναι δρόμος... αρκεί να είναι ένα μονοπάτι με καρδιά