Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Πολιτιστικές διαδρομές του Ηρακλή στην Ξάνθη

 


Ξάνθη: Η δυνατότητας ανάπτυξης της τοπική κοινωνίας μέσα από την πολιτιστική διαδρομή των άθλων του Ηρακλή  

Η Ξάνθη, έχει το μοναδικό προνόμιο σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα να αποτελεί σημείο αναφοράς ενός από τους άθλους του πιο αγαπητού ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, του Ηρακλή. Η ιστορία αυτή μπορεί να μην είναι ευρύτερα γνωστή, παρά το γεγονός ότι η αρχαία πόλη των Αβδήρων οφείλει την ίδρυσή της στο μυθικό ήρωα. Ο Ηρακλής την έχτισε για να τιμήσει τον καλό φίλο του ‘Αβδηρο, τον οποίο κατασπάραξαν τα άγρια άλογα του Διομήδη, όταν τον άφησε να τα φυλάει όσο εκείνος πολεμούσε στη Θράκη.

Το Επιμελητήριο Ξάνθης πριν από πέντε χρόνια περίπου ανέλαβε την πρωτοβουλία δημιουργίας μιας πολιτιστικής διαδρομής με θεματικό πλαίσιο τους άθλους του Ηρακλή. Στόχος, η συνολικότερη προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής ιστορίας και αξιοποίησης των πολλών και ποικίλλων πλεονεκτημάτων που απορρέουν από αυτήν συμβάλλοντας στη γενικότερη οικονομική, επιχειρηματική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.

Η συμμετοχή του Επιμελητηρίου, ως εταίρου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα QNeST PLUS (Quality Network on Sustainable Tourism) στο πλαίσιο του Interreg ADRION (ADRIATIC – IONIAN), του έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστεί με ένα δίκτυο πόλεων στη Ελλάδα και το εξωτερικό που έχοντας ως αφετηρία τον Ηρακλή και τους άθλους του κατάφεραν να επιτύχουν την ανάπτυξη των περιοχών τους.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, στη διάρκεια της σημερινής επίσημης παρουσίασης της πολιτιστικής διαδρομής που φιλοξενήθηκε στον μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς χώρο της οικίας του Μάνου Χατζιδάκι, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και φορείς της πόλης που βοήθησαν στο έργο, υπογράμμισε ότι «στόχος είναι να αναδείξουμε τον πολιτισμό της Ξάνθης, τον πλούτο του Δημόκριτου, το μύθο των αλόγων του Διομήδη. Έχουμε ένα ζωντανό μύθο που μέχρι σήμερα δεν τον αξιοποιήσαμε όσο θα έπρεπε σε σχέση με άλλες περιοχές. Πρέπει όλες αυτές οι περιοχές να συνδεθούν μεταξύ τους, περιοχές όπου έδρασε ο μυθικός ήρωας γιατί τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι τοπικές κοινωνίες είναι πολλά και σημαντικά».

Η σημασία των Ηράκλειων πολιτιστικών διαδρομών  και Άθλων

Από το ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα είναι δρόμος... αρκεί να είναι ένα μονοπάτι με καρδιά