Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Η Λάμψη του Ομήρου


ΣΕ ΜΙΑ  ΜΥΘΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ

Η Κυριακή που μας πέρασε 9 Μαρτίου του 2014  είχε ξεκινήσει με μουντό καιρό. Αυτό δεν εμπόδισε μία ομάδα ανθρώπων, να μαζευτούν στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην περιοχή ΦΙΞ για να συζητήσουν περί της Ομηρικής Πολιτείας και του έργου του Θείου Ομήρου.

Οι οιωνοσκόποι δεν έχασαν την ευκαιρία να εντοπίσουν το σημάδι που ξεπρόβαλε στον ορίζοντα. Το φως του Ομήρου που λάμπει ανά τους αιώνες σε όλη την Οικουμένη, έκανε την εμφάνισή του και μία απότομη λιακάδα παρουσιάστηκε στον ουρανό, όπου και κράτησε μέχρι να αποσυρθεί ο ήλιος, για να δώσει την σκυτάλη του, στην νύχτα.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τις συστάσεις, με κουβεντούλα σχετικά με την προοπτική της Πολιτείας, με ζητήματα της εκπαίδευσης και με την προσπάθεια προώθησης και μελέτης του Ομήρου.

Αφού πέρασε αυτό το "προπαρασκευαστικό" στάδιο, κατευθυνθήκαμε στην αίθουσα που είχε παραχωρηθεί για να ξεκινήσει το περιεχόμενο της συνάντησης.

Ανοίχτηκε η Ομήρου Ιλιάδα (σε δύο μεταφράσεις) ταυτόχρονα με ένα Ομηρικό λεξικό για τυχόν απορίες και η ανάγνωση της πρώτης ραψωδίας ξεκίνησε με συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, δεν άργησε να αρχίσει η ευρύτερη ανάλυση σχετικά την μελέτη που πραγματοποιήθηκε και να βουτήξουμε στα "νερά" της αποκρυπτογράφησης και ερμηνείας του έργου, των προσώπων και του τι αντιπροσωπεύει το καθένα από αυτά, φέρνοντας αυτά τα δεδομένα και στο σήμερα για να δούμε τις διδαχές και το "προφητικό" υπόβαθρο του Ομήρου στο σήμερα, καθώς υπάρχουν πολλές αντιστοιχίες με αυτό.

Όταν ένας από την παρέα κοίταξε το ρολόι του, είχε διαπιστώσει προς έκπληξη του (και όλων γύρω από τα τραπέζια, όταν αναφέρθηκε το γεγονός) πως είχαν περάσει ήδη 3 ώρες αναλύσεων. Η διακοπή για την πρώτη μελέτη ήταν ακαριαία, αλλά η συνάντηση δεν τελείωσε τόσο απότομα και άδοξα. Η πρόταση να συνεχίσουμε σε καφέ - μπαρ, στέφθηκε με θετικές απαντήσεις και η κατεύθυνση όλων ήταν προς την ανατολική Θεσσαλονίκη, αυτή την φορά.

Μετά τις απαραίτητες παραγγελίες στο μαγαζί, η συνέχιση των αναλύσεων της μελέτης που είχε προηγηθεί, ήταν κάτι δεδομένο. Αναλύσεις, αποκωδικοποιήσεις, προτάσεις, συνδυασμοί, ήταν αυτονόητα.

Το τέλος της συνάντησης έφερε το τυχαίο γεγονός να μας δώσει και στο μαγαζί ένα τρίωρο ουσιαστικής και ενδιαφέρουσας συζήτησης και από της 4 το μεσημέρι που βρεθήκαμε, καταφέραμε να χωρίσουμε στις 10 το βράδυ, με εκ νέου ραντεβού σε δύο Κυριακές (23 Μαρτίου 2014).

Η Ομηρική Πολιτεία θεμελιώθηκε.

Άρθρο  που έγραψε η  Μυθική Αναζήτηση για την Ομηρική Πολιτεία

Η  Μυθική Αναζήτηση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα είναι δρόμος... αρκεί να είναι ένα μονοπάτι με καρδιά