Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014

Θεατρικοί Διθύραμβοι


Θεατρικοί Διθύραμβοι σε Ομηρικές Απαγγελίες
Αναζητώντας το πνεύμα  στις μεταμορφώσεις της τέχνης του 
βρήκαμε τον ιδρυτή και διευθυντή του κέντρου ΦΙΞ
θεατρικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων  
στη Θεσσαλονίκη Διονύσιο Ζαφειρίδη. 

Τον ρωτήσαμε για την Ιδέα  του,  την Τέχνη, το Πνεύμα της, τις μεταμορφώσεις του, το  νιτσεϊκό παιδί της άγιας κατάφασης, το παιγνίδι του Διόνυσου, τα δάκρυα του, την θεατρική σκηνή του,τους καθρέπτες του, τους τιτάνες του ,  τα Ομηρικά Έπη και την λεοντόκαρδη καλά φυλαγμένη  καρδιά τους. Μας απάντησε σε όλα  φιλόξενος  εύχαρης  με προσήνεια και απλότητα  και, ο Πενθέας, σοβαροφανής εξουσιαστής, αρχαιολάγνος   παπαγάλος μιμητής,  κοινότυπος  πεζός  ορθολογιστής  αναζητεί μια μαύρη τρύπα για να απορροφηθεί. Ο Ήλιος και η Σελήνη ,δύο αστέρια φέγγουν στον ουρανό για να διηγηθούν ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΞΟΥ  ΚΑΙΡΟ

Οι ερωτήσεις
1.Ποιο πρόσωπο από τα Ομηρικά Έπη είναι  πιο κοντά σε σένα;
 
Όλα τα πρόσωπα που εμφανίζονται και δρουν στα Ομηρικά Έπη αντικατοπτρίζουν τις ιδιαιτερότητες το ύφος και το ήθος της εκάστοτε περιοχής. Οι ήρωες χαρακτηρίζονται από μία συνθετική πολυπλοκότητα  που δεν ωραιοποιεί αλλά απροκάλυπτα εμφανίζει αδυναμίες ανθρώπινες και πάθη. 
 
Πιστεύω ότι κάθε ήρωας έχει κάποιο στοιχεία το οποίο όλοι μπορούμε να αναγνωρίσουμε μέσα μας.

Με αυτό τον τρόπο όλοι οι Ομηρικοί Ήρωες μας είναι οικείοι.
2.Θεωρείς τα Ομηρικά Έπη λογοτεχνία ιστορία  μυθοπλασία ή κάτι άλλο;

Τα Ομηρικά έπη έχουν μια μοναδικότητα στον συνδυασμό ποιητικού λόγου και ιστορικής πληροφόρησης. Είναι πολύ δύσκολο να κατηγοριοποιηθούν . Οπότε είναι μια κατηγορία από μόνα τους. 
3.Ο Πενθέας που βλέπει δύο ήλιους στον ουρανό μετά τις μεταμορφώσεις του Διόνυσου του Ζαγρευτή τις μεταμορφώσεις της τέχνης και του πνεύματος της, άραγε κατανοεί;

?? 
4.Η τέχνη για την τέχνη είναι η ελευθερία της τέχνης για την τέχνη και για  σένα;

Η τέχνη έχει υποχρεωτικό υπόβαθρο την ελευθερία. Δεν υφίσταται καταπιεσμένη τέχνη. Η τέχνη είναι η ομορφότερη αλλά συνάμα και η πιο επικίνδυνη μορφή επανάστασης.
 
5.Πως θα μπορούσε ένα ηθοποιός να ποιήσει ήθος και φως σήμερα σε τόσο υλιστικούς  αντιηρωικούς και χωρίς οράματα καιρούς;

Ο ηθοποιός - με την πραγματική έννοια της λέξης, και όχι με την εκμαυλισμένη μορφή που υφίσταται στις μέρες μας - βιώνει τις καταστάσεις της ζωής με έναν διαφορετικό τρόπο. Εν πρώτοις  ο ηθοποιός υπηρετεί την αλήθεια. Μπορεί η τέχνη να ονομάζετε υποκριτική αλλά η προσέγγιση κάθε ρόλου γίνεται μέσα από το φάσμα της αλήθειας.

Μέσα από την αλήθεια γεννιέται η ευγένεια και ο σεβασμός. Και σε συνδυασμό με το μόνο μη επεξεργάσιμο εργαλείο του ηθοποιού την ψυχή, το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας ομορφιάς και η ανάδειξη της. Γιατί υπάρχει ομορφιά μέσα στον άνθρωπο. Απλά σταματήσαμε να την αναζητούμε.
 
6.Θα ήθελες να κάνεις ένα δώρο για τον νικητή του διαγωνισμού; Μία κάρτα  μέλους ίσως;

Τα δώρα που θα ήθελα να διαθέσω είναι 
 4 θέσεις στο θεατρικό εργαστήρι
10 βιβλία από τη βιβλιοθήκη
 
 
Σε ευχαριστούμε πολύ Διονύση!

 Ο Διονύσιος Ζαφειρίδης , ιδρυτής και διευθυντής  του πολυχώρου -ΦΙΞ in art    διαθέτει την κεντρική σκηνή του θεάτρου του και την βιβλιοθήκη του χώρου για την απαγγελία από ερασιτέχνες και μη ηθοποιούς των Ομηρικών Ραψωδιών και την διαλεκτική μαιευτική του ΕΥΜΑΙΟΥ  συζήτηση των Ομηρικών Επών . Κάθε Κυριακή  για δύο   ώρες 4 -6 το απόγευμα. Πρώτη συνάντηση 9 Μαρτίου του 2014.


-ΦΙΞ in art χώρος ή ιδέα;
-Μάλλον Ιδέα.
Μία ιδέα πέραν της λογικής του σήμερα. Μία ιδέα που βασίζετε στα όνειρα. Ένα όραμα απ'τα λίγα που γίνονται πραγματικότητα.
Η φωλιά της τέχνης σε κάθε μορφή της .Ένας κόσμος διαφορετικός , ήρεμος , Δημιουργικός , με χαμόγελο.Δεν θα καταλάβεις αν τον κοιτάξεις παρά μονάχα αν τον δεις.
Μπορείς να τον δεις μέσα απο πολλούς τρόπους, μέσα απο τα σεμινάρια χορού, χειροτεχνίας ή ευεξίας που διοργανώνονται εκεί, μέσα απο συναυλίες , εκδηλώσεις , ρεσιταλ, θεατρικές παραστάσεις, μέσα απο τα βιβλία που βρίσκονται στα ράφια της βιβλιοθήκης μα πάνω από ολα,μέσα απο τα μάτια της ψυχής σου.
Το ΦΙΞ in art στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου ΦΙΞ. Ένα κτήριο κόσμημα. Ένα ιστορικό μνημείο που παλεύει με τον χρόνο και την αδιαφορία για να πει την ιστορία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα είναι δρόμος... αρκεί να είναι ένα μονοπάτι με καρδιά