Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ηράκλειτου Αλληγορίες


     ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ: ΟΜΗΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ



Συλλογή αλληγοριών σε 79 κεφάλαια. Ο Ηράκλειτος, ακολουθώντας τη σειρά των ραψωδιών των ομηρικών επών, εφαρμόζει τη φυσική, ηθική και ιστορική ερμηνεία σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων (ιστορίας, αστρονομίας, φυσικής, ηθικής, κοσμογονίας κ.ά.), εκθειάζοντας τον Όμηρο και αντικρούοντας τους επικριτές του, ιδίως τον Πλάτωνα και τον Επίκουρο. Σπουδαίο για τις ερμηνείες των μύθων και για το πλήθος των πληροφοριών που περιέχει, το έργο του Ηράκλειτου, εκθειάζει τον μεγάλο επικό ποιητή, παρουσιάζοντάς τον ως αληθινό μύστη αλλά και ουσιαστικό εισηγητή πολλών φιλοσοφικών και επιστημονικών δογμάτων.
Ο φιλόσοφος Ηράκλειτος (άλλο πρόσωπο από τον συνώνυμό του Εφέσιο) έζησε πιθανότατα στα χρόνια του Αυγούστου ή του Νέρωνα. Πληροφορίες για τη ζωή του υπάρχουν ελάχιστες. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)


Το έργο του Ηρακλείτου του Αλληγοριστή είναι ένα από τα πολύ λίγα διασωθέντα συγγράμματα που αφορούν την ερμηνεία του Ομήρου και γι'αυτό έχει μία ιδιαίτερη αξία.
Η αλληγορική ερμηνεία του Ομήρου ξεκινάει από τον 6ο αιώνα π.Χ. και τον Φερεκύδη από τη Σύρο, πιθανόν όμως να έχει και αρχαιότερες ρίζες (πχ. οι Ομηρίδες της Χίου που λέγεται πως αφιέρωναν τη ζωή τους στη μελέτη του Ομήρου).
Περί "Ομηρικών Προβλημάτων" έγραψε επίσης και ο Αριστοτέλης, όπου πιθανότατα χρησιμοποίησε και την αλληγορική εξήγηση δύσκολων χωρίων, όμως το έργο αυτό δεν διασώθηκε.


Ωκεανός , ο πατέρας των όντων
Λέγεται πως πρώτος ο Θαλής ο Μιλήσιος   
θεώρησε το νερό το πρωταρχικό στοιχείο του σύμπαντος...
Ποιος λοιπόν γέννησε την αντίληψη αυτή;
Δεν είναι ο Όμηρος που είπε:
Ξ 246
Ὠκεανοῦ, ὅς περ γένεσις πάντεσσι τέτυκται·
σελ.79 του βιβλίου

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικο κείμενο
    Δυστυχως ο συδεσμος: Ηράκλειτος-Ομηρικά Προβλήματα ή Αλληγορίες, ανοιγει μεν, αλλά το αρχείο δεν ανοιγει επειδη, δεν ειναι πια available..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευτυχώς υπάρχει ...το βιβλίο.
    Είναι εξαιρετικό ό,τι έχει σωθεί.
    Θα είναι θαυμάσιο να συμπληρώσουμε τα υπόλοιπα
    με σύγχρονο πνεύμα
    στη μεταομηρική εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα είναι δρόμος... αρκεί να είναι ένα μονοπάτι με καρδιά