Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Αφηγήσεις Εύμαιου και Ευρύκλειας

Στο  λεηλατημένο παλάτι του Οδυσσέα, ο Εύμαιος και η Ευρύκλεια των Ομηρικών αρχαιολογικών  ερευνών και ανασκαφών εξιστορούν την μεγάλη
 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ  ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΕΠΩΝ

Πριν από 19 χρόνια ,ο κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος και η κα Λίτσα Κοντορλή, λάτρεις και φανατικοί μελετητές του Ομήρου ήρθαν στην Ιθάκη με ένα Ονειρο. Την ανεύρεση στοιχείων που θα τεκμηρίωναν επιστημονικά και αδιαμφισβήτητα ότι η σύγχρονη Ιθάκη είναι η Ομηρική , και ο πολύτροπος Βασιλιάς της Οδυσσέας και εμπνευστής του καταλυτικού σχεδίου άλωσης της Τροίας  και δεν ήταν καθόλου μυθικό πρόσωπο.
Μακρόχρονη και κοπιαστική ήταν η προσπάθειας  τους και δεν έχασαν στιγμή την πίστη τους.
«Ακόμη θυμάμαι την κα Κοντορλή να σκάβει στην βροχή, τυλιγμένη με ένα κίτρινο αδιάβροχο, με πνευμονία, αύπνη και νηστική για να προλάβει τον χειμώνα». Αναφέρει η  κα Γρηγορίου Αικατερίνη Πρόεδρος της Ενωσης των απανταχού Ιθακησίων.
Εντοπίζεται και αναγνωρίζεται προιστορική Ακρόπολη, τειχισμένη με κυκλώπειο τείχος και τέσσερις πύλες. Ανω και κάτω άνδηρο, προιστορικά κτίρια, λουτρό, εργαστήριο μεταλλοτεχνίας, δωμάτια,  η εστία, η αίθουσα του θρόνου, εσωτερική και εξωτερική σκάλα, καθώς επίσης επιγραφές με θέματα από τα έπη και η κρήνη.
20 Αυγούστου 2010 η είδηση, κατά την διάρκεια επίσημης επιστημονικής ημερίδας αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα σε λίγες ώρες.
«Μετά από έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο νησί της Ιθάκης, είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε ,οι καθηγητές της Προιστορικής Αρχαιολογίας Λίτσα κοντορλή-Παπαδοπούλου και Θανάσης Παπαδόπουλος συνεπικουρούμενοι από τις πρυτανικές αρχές και τον Δήμαρχο της Ιθάκης, ότι έχουμε εντοπίσει στην θέση Αγιος Αθανάσιος- Σχολή Ομήρου και μερικώς ανασκάψει την Προιστορική Ακρόπολη που περιλαμβάνει το ανάκτορο του Οδυσσέα και άλλα βοηθητικά κτίρια. Χρονολογείται από το 1600-1100 π.χ.
Από τις απεικονίσεις του Οδυσσέα σε ευρήματα της ανασκαφής με μία συνοδεία προιστορικής γραφής και από την μελέτη των μνημειακών καταλοίπων, εξάγουμε το συμπερασμα ότι ο ήρωας του Ομήρου δεν ήταν μυθικό πρόσωπο, αλλά ιστορικό, οι δε Ομηρικές περιγραφές της Οδύσσειας της Ακρόπολης και του ανακτόρου ταιριάζουν απόλυτα με τα αποκαλυφθέντα μνημεία…»
Το Γερμανικό περιοδικό «ΚΑΔΜΟΣ», ο ειδικός Βρετανός αρχαιολόγος (OWEN), συνυπογράφει την ανακοίνωση των αρχαιολόγων, ενώ ο Κνάους (ειδικός σε υδραυλικά έργα  αρχαιοτήτων), σε ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών χρονολογεί την περιφημη τικτή κρήνη του Αγίου Αθανασίου στην Μυκηναική περίοδο

Νιώσαμε μεγάλη συγκίνηση μαζί με όλο το κόσμο γι αυτή σας την ανακάλυψη. Ποια ήταν τα δικά σας αισθήματα σε μια τόσο μακροχρόνια  έρευνα και 20 ετών περίπου αρχαιολογική οδύσσεια;
1. Όπως συμβαίνει σε κάθε άνθρωπο , που θέτει ευγενείς στόχους στη ζωή του και τους πετυχαίνει , να αισθάνεται χαρά και ικανοποίηση, έτσι και εμείς νιώθουμε ότι οι κόποι μας και η έρευνά μας στο ιστορικό νησί του Οδυσσέα απέδωσαν καρπούς και αρχαιολογικά ευρήματα εξόχως σημαντικά για την ιστορία του νησιού και ευρύτερα για την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Υπήρξε κάποιο γεγονός που ήταν το έναυσμα για αυτή την έρευνα σε αυτό το σημείο; Τα ευρήματα συνηγορούν αδιαφιλονίκητα  υπέρ αυτής της  άποψης ;
2. Υπήρχαν ορατά αρχαιολογικά κατάλοιπα κτηρίων, αλλά και σημαντικές πληροφορίες προηγούμενων ελλήνων και ξένων περιηγητών και αρχαιολόγων –ερευνητών, οι οποίοι όμως  δεν επέμειναν στην ολοκλήρωση της έρευνάς τους για διάφορους λόγους .
Συναντάτε διαφορετικές γνώμες  από κάποιες άλλες πλευρές;
3. Η άποψή μας, στηριγμένη στα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και στην περιγραφή του Ομήρου, είναι ήδη διατυπωμένη δημόσια και θετική.
Πολλοί θεωρούν και έχουν καταθέσει τις μελέτες τους ότι η πραγματική  Ιθάκη μπορεί να είναι σε άλλα σημεία και νησιά του Ιονίου;
4. Ναι. Προφορικές και στο διαδίκτυο, όχι όμως επίσημες και τεκμηριωμένες επιστημονικώς. Είναι, άλλωστε, φυσικό και αναμενόμενο να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες, όπως συμβαίνει με κάθε μεγάλη ανακάλυψη.
Τι θα λέγατε πάνω σε αυτό ως κατ ΄εχοξήν  ειδικοί;
5.  Κανένα σχόλιο. Η θέση μας είναι γνωστή.
Ποια είναι η κατάσταση σήμερα και το ενδιαφέρον που έδειξε πολιτεία;
6. Ο αρχαιολογικός χώρος  παραμένει άφρακτος και απροστάτευτος και η ανασκαφή έχει διακοπεί από το 2011, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της διοικητικής γραφειοκρατίας. Άλλα σχόλια περιττεύουν...
Θεωρείτε πως τα Ομηρικά ΄Έπη  έχουν  είναι ακριβή εξιστόρηση  ιστορικών γεγονότων ή  είναι ιστορικό μυθιστόρημα, αλληγορικό με πολλά ακριβή ιστορικά στοιχεία;
7. Τα ομηρικά έπη είναι λογοτεχνικά –φιλολογικά έργα με πυρήνα ιστορικής αλήθειας
Ποια πρόσωπο από τα Ομηρικα ΄Έπη  βρίσκεται κοντά στο συγγραφέα τους;
Ο Οδυσσέας ο Τηλέμαχος ο Εύμαιος  η ή Πηνελόπη ίσως;
8. Ο πρωταγωνιστής  της Οδύσσειας, ο Οδυσσέας, που εικονίζεται και σε διάφορες παραστάσεις αρχαιολογικών ευρημάτων.
Βρίσκετε την ιδέα για την δημιουργία της  Ομηρικής Πολιτείας  πολύ τολμηρή σε τόσο  χαλεπούς καιρούς;
9.Όχι. Αντίθετα, θεωρούμε ότι ανάλογες ιδέες, όπως η δική σας, πρέπει να ενθαρρύνονται και να ενισχύονται , ιδιαίτερα σ΄αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.
Με τόση εμπειρία  που έχετε από την δική σας Οδύσσεια τι  θα μας συμβουλεύατε για την  υλοποίηση της;
10. Διαθέτουμε αρχαιολογική και ανασκαφική-ερευνητική εμπειρία, όχι όμως  οργανωτική μιας εταιρείας ή πολιτιστικού συλλόγου, όπως είναι η Ομηρική Πολιτεία σας. Θεωρούμε , ωστόσο, ότι χρειάζεται πάθος, αγάπη για τον Όμηρο, διάδοση της ομηρικής ιδέας, υπομονή, επιμονή και διαρκής πάλη με τα διάφορα προβλήματα που ανακύπτουν στην πορεία σας. Είμαστε στο  πλευρό σας, έτοιμοι να βοηθήσουμε!
Αγαπητή μας Κλεονίκη,
 ευχαριστούμε πολύ για την δημοσίευση της έκκλησης για βοήθεια......αλλά δεν ελπίζουμε, καθώς κανείς δεν συγκινείται ! Επισυνάπτεται η απάντησή μας στο ερωτηματολόγιό σας για την ΟΜΗΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ και ευχόμαστε κάθε επιτυχία.
με φιλικούς χαιρετισμούς
Θανάσης-Λίτσα Παπαδοπούλου

ΕΜΕΙΣ ......σας ευχαριστούμε αγαπημένοι μας  αφοσιωμένοι φύλακες  των Ομηρικών Επών και νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη για την προσφορά  το  έργο σας και το δώρο σας αυτό στην ανθρωπότητα και τον απανταχόθεν Ελληνισμό!

Κλειώ , Μπαλούμη Κλεονίκη για την Ομηρική Πολιτεία

2 σχόλια:

Όλα είναι δρόμος... αρκεί να είναι ένα μονοπάτι με καρδιά