Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Χείρωνος Διδασκαλίες

 Η EKΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ

"ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ"

ΕΦΙΠΠΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ - "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" 

Η Έφιππη Τοξοβολία είναι μια αρχέγονη πολεμική τέχνη και η πρώτη ιστορική εφαρμογή του διαχρονικού δόγματος «Πυρ και Κίνηση».

Η καταγωγή της χάνεται στα βάθη των ευρασιατικών αιώνων και στο δικό μας, Eλληνικό, χώρο εξησκείτο από τους αρχαίους Θράκες και Κρήτες, ενώ στους νεώτερους χρόνους την αναβιώνουν οι Έλληνες Στρατιώτες της Αναγεννήσεως πολεμώντας γενναία την κραταιά Οθωμανική Αυτοκρατορία!

Η επιτυχής άσκηση της Έφιππης Τοξοβολίας συνοψίζει τον ίδιο τον Πόλεμο: απαιτεί απόλυτο συντονισμό ακριβείας και ταχύτητος, αφού ο Εφιπποτοξότης απελευθερώνει τη χορδή του τόξου του καλπάζοντας πάνω στη «γυμνή» ράχη ενός Ίππου του οποίου τα τέσσερα πόδια βρίσκονται πάνω από το έδαφος. Γιατί αυτό; Διότι μόνον όταν και τα τέσσερα πόδια του Ίππου αιωρούνται πάνω από το έδαφος δεν παρεμβάλλονται κραδασμοί κατά την άφεση της χορδής και αυτό διαρκεί για έναν χρόνο, σχεδόν, …«μηδέν»! Η διαχείριση της ισορροπίας του Εφιπποτοξότη με τον Ίππο του να κινείται με ταχύτητα εβδομήντα χιλιομέτρων την ώρα, η διαχείριση του Τόξου του και η σταθεροποίηση πάνω σ’ αυτό του βέλους του, η διαχείριση της ακριβούς σκοπεύσεως και η διαχείριση της σωστής εκτιμήσεως της στιγμής της αιωρήσεως και των τεσσάρων ποδιών του Ίππου πάνω από το έδαφος ώστε να απελευθερώσει τη χορδή, είναι οι συνιστώσες αυτής της απαιτητικής πολεμικής τέχνης! Όμως, αυτές οι συνιστώσες αποτελούν και τα οφέλη για τον Εφιπποτοξότη ο οποίος εκπαιδεύεται σε ισορροπημένη ακρίβεια και ταχύτητα μέσα από ένα εσωτερικό «μονοπάτι» συστηματικής ψυχοπνευματικής ασκήσεως!

Στη σημερινή Ελλάδα, η Έφιππη Τοξοβολία εισήχθη το 2005 από τον Αριστοτέλη Ηρ. Καλέντζη, πρώτο Έλληνα μαθητή του Ούγγρου παγκόσμιου πρωταθλητή της Έφιππης Τοξοβολίας Kassai Lajos, το 2005. Ο Έλληνας μαθητής του μεγάλου Ούγγρου δασκάλου εκπροσώπησε τον διεθνή Οργανισμό “KASSAI” στην Ελλάδα, εντάσσοντας σ’ αυτόν τη χώρα μας ως μία από τις 12 χώρες οι οποίες παγκοσμίως τον αποτελούσαν.

Από τότε στην Ελλάδα και μέσα στους κόλπους της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ», λειτουργεί συνεχώς η Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ» που εκπροσώπησε διεθνώς την χώρα κατακτώντας δύο παγκόσμια βραβεία σε διεθνείς αγώνες (2010, στην Ν. Κορέα και 2012 στην Κίνα) ενώ σημαντικές διακρίσεις κατέκτησε και στους διεθνείς αγώνες της Κωνσταντινουπόλεως το 2012.

Σημειωτέον ότι, ο ευρύτερος φορέας υπό την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» η οποία ιδρύθηκε, επίσης στην Αθήνα,το 2008, ως αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρος έχει ως έργο της την δωρεάν διάδοση των Εφίππων Μαχητικών Τεχνών αυστηρώς "προσανατολισμένη" στην "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" του Πλάτωνος και με ασκητικό πλαίσιο εκπαιδεύσεως.

Σήμερα οι «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ» έχουν 372 μέλη και ο Ιδρυτής και πρώτος Αρχηγός της, Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης παρέδωσε, κατόπιν αυστηρών εξετάσεων, την αρχηγία της Ομάδος στον Δημήτριο Π. Χρήστου (Αρπάλυκο), έναν νεαρό ταλαντούχο Εφιπποτοξότη και άξιο Εκπαιδευτή, πλέον, της Έφιππης Τοξοβολίας, ενώ ήδη κατόπιν σκληρής και συστηματικής εκπαιδεύσεως έχουν αναδειχθεί και άλλα πιστοποιημένα εκπαιδευτικά στελέχη.

Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και η θυγατρική Ομάδα της "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" δεν ενδιαφέρονται για πρόσκαιρο "πρωταθλητισμό" αλλά για μία δια βίου άσκηση, κυρίως δε, για την παραγωγή Ιππικού και Τοξευτικού Πολιτισμού, διαμορφώνοντας μαχητικούς, αυτοπειθαρχημένους, συνετούς και καλλιεργημένους χαρακτήρες που τείνουν να εκλείψουν σε μία εποχή υλιστικής παρακμής, Έλληνες με Πίστη στη Πατρίδα και στους εαυτούς τους.

Στους «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ» μπορεί να ενταχθεί οποιοσδήποτε αναγνωρίζει και σέβεται τις καταστατικές Αρχές της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ» καθώς και τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, ήτοι, χωρίς οικονομική υποχρέωση εγγραφής, συνδρομών ή αγοράς ειδών.

Τα Μέλη των «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ», κατ’ αρχήν, εκπαιδεύονται σε τακτικές Προπονήσεις, ξεχωριστά, στην Ιππική και στην Παραδοσιακή Τοξοβολία ώσπου σε κάποιο χρονικό σημείο συνδέουν τις δύο αυτές τέχνες ως Έφιππη Τοξοβολία.

Όλες οι Προπονήσεις και τα μαθήματα φωτογραφίζονται, κινηματογραφούνται και τηρούνται, εξ αρχής, σε ηλεκτρονικό αρχείο ενώ το συγκεκριμένο υλικό θεωρείται ως πνευματική ιδιοκτησία της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ» με απεριόριστη χρήση εκ μέρους της, χρησιμεύει δε στη βελτίωση της όλης προπονητικής κι εκπαιδευτικής σχεδιάσεως, στην τεκμηρίωση του έργου της Ομάδος αλλά και στα ίδια τα Μέλη μας τα οποία μπορούν να λαμβάνουν αντίγραφα των φωτογραφιών στις οποίες εμφανίζονται.

Πληροφορίες για τα μαθήματα Ιππικής παρέχονται εδώ, ενώ για την διδασκαλία της Παραδοσιακής Τοξοβολίας παρέχονται εδώ.
Η Εκπαίδευση των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" παρέχεται δωρεάν σε ό,τι αφορά στη Παραδοσιακή Τοξοβολία και, σε ό,τι αφορά στην Ιππική διεξάγεται καθημερινώς στο Ιππευτήριο κατόπιν συνεννοήσεως με τους Εκπαιδευτές, ενώ, στον ίδιο χώρο διεξάγονται οι Προπονήσεις Τοξοβολίας με Τόξα τα οποία παρέχονται επίσης δωρεάν από την "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ".

Κάθε ενδιαφερόμενος να παρακολουθήσει στιγμιότυπα από την Εκπαίδευση των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" είναι ευπρόσδεκτος κατόπιν επικοινωνίας με τον Αρχηγό της Ομάδος Αρπάλυκο (6972496303), τηρώντας αυστηρά τις ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥΣ.

Κάθε πρώτη Κυριακή του μηνός , εισάγονται τα νέα Μέλη μας στην Τοξοβολία.

Πληροφορίες για ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΠΠΑΣΙΑΣ εδώ.

Εφιπποτοξοτικά! 

2 σχόλια:

  1. Eυχαριστούμε θερμά για την παρουσίαση της Έφιππης Τοξοβολίας και της Ομάδος μας.

    Ο Αρχηγός των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ'

    Δημήτριος Π. Χρήστου - Αρπάλυκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαιρετούμε τους εξαιρετικούς δασκάλους ΙΠΠΕΙΣ της σύγχρονης τοξοβολίας
    τους μαθητές τα άλογα τους και το θαυμάσιο έργο τους,
    τα τόξα και τα βέλη τους!
    Αχιλλέας, Διονύσιος Φραγκεδάκης
    Ομηρική Πολιτεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα είναι δρόμος... αρκεί να είναι ένα μονοπάτι με καρδιά