Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Ομηρικό Σχολείο


Η παιδεία ως εφαλτήριον  των  κοινωνιών
Παιδεία παιδία παίζουσι ΛΕΞΗ ομηρική  ζ 100, η 291.
Ας μιλήσουμε για την παιδεία παίζοντας με το τόπι  σφαίρα της Ναυσικάς  στην νήσο  Φαιακία
σφαίρῃ ταὶ δ' ἄρ' ἔπαιζον, ἀπὸ κρήδεμνα βαλοῦσαι, 100 ζ Οδυσσείας. Εκεί που ο Οδυσσέας την συναντά  να παίζει στο ποτάμι με τις  θεραπαινίδες της  ομοία με την Άρτεμη.
Ας   μιλήσουμε  για τα παιδιά  που  μετρούνε τα χρόνια  τα μαθητικά  "Στο μάθε παιδί μου γράμματα" και δεν  έχουν πια κόμη και σγουρά  μαλλιά., παρ όλο που υπήρξαν κάποτε  "κάρη κομόωντες Ἀχαιοί "
Ας  μιλήσουμε  για μια ιστορία παλιά και  μια  πολιτεία  με λάμψη γοητεία μύθο  τέχνη  λόγο σοφία  σκέψη έρευνα στρατηγική επιστήμη αρετή ήθος μουσική  ηρωισμό τιμή  αξιοπρέπεια  περηφάνια  και   ανθρωπιά.
Ας μιλήσουμε για την  Πολιτεία  την  Ομηρική , την Ομηρική Παιδεία, το Ομηρικό Σχολείο, σχόλη σχολειό  σχολή και τα  διάσημα παιδιά της.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες σας ασπάζομαι και σας χαιρετώ
Ποια είναι τα  θαυμαστά  παιδιά , οι νέοι των Ομηρικών Επών και ποιοι οι δάσκαλοί τους;
Δεν είναι ο Αχιλλέας και ο Τηλέμαχος;
Για τον Αχιλλέα γνωρίζουμε πως ο δάσκαλος του ήταν ο Κένταυρος Χείρων και τον δίδασκε τοξοβολία πολεμικές  τέχνες  μουσική  και θεραπευτική.
Σε ποιο σχολείο  όμως  πήγαινε ο Τηλέμαχος ποιους είχε δασκάλους τι  διδασκόταν;
Ο Τηλέμαχος είχε κοντά του τον Εύμαιο ,  την καλή γέννηση της γνώσης , της σωκρατικής  μαιευτικής αναζήτηση της αλήθειας  μέσω των  καταλλήλων  ερωτήσεων και την Ευρύκλεια μεγάλη σε ηλικία τροφό του Οδυσσέα , το μεγάλο ευρύ Κλέος  των Ομηρικών Επών. Τον μεγαλώνει δε  η Πηνελόπη , ξετυλίγοντας ένα πηνίο, το  κουβάρι της Οδύσσειας και της Ιλιάδος και συνδέοντας τα γεγονότα  τα πρόσωπα σε όλα τα επίπεδα γνωσιολογίας γιατί ο πατέρας του, ο νους , απουσιάζει.  Όταν επιστρέψει  θαλασσοδαρμένος από τα άγρια κύματα του θυμικού νερού του και πλύνει τα πόδια του με  το καθαρό νερό των  νίπτρων   οι δυο τους θα συναντηθούν.
Οι Μνηστήρες, ο Αντίνοος , ο Ευρύμαχος ο Αμφίνομος και οι υπόλοιποι αγήνορες  που σφετερίζονται το βιος την περιουσία του, του στήνουν  καρτέρι   με σκοπό να τον εξοντώσουν. Ο Τηλέμαχος με συμβουλή της Αθηνάς,   της  σοφής νόησης  το  αποφεύγει . Οι σύγχρονοι μνηστήρες στήνουν  αυτό το καρτέρι στα παιδιά μας και τα εξοντώνουν νωρίς  με ένα άθλιο σύστημα παιδείας παραπαιδείας  σε ένα απαράδεκτο  εργοτάξιο σύγχρονης δουλοπαροικίας,  παραγωγής  σύγχρονων δούλων.  Όμως εμείς θα πρέπει να τα συμβουλέψουμε ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ  να  γυρίσουν από άλλο δρόμο και να  αναζητήσουν  ένα καθαρό νου για να συναντηθούν μαζί  του πρώτα σε ένα καλύβι και  μετά να εισέλθουν σε ένα παλάτι κεφαλιού υψηλό.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε καθώς επίσης και  τον σύλλογο 'Τετρακτύ" για την φιλοξενία
Αστραία

Η ομιλία της  Αστραίας  στην Πυθαγόρεια Πολιτεία για την παιδεία.
25 Ιανουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα είναι δρόμος... αρκεί να είναι ένα μονοπάτι με καρδιά