Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014

Για ένα Ομηρικό Θέατρο

Αναζητώντας  την Τέχνη......
Η Ζυθοποιία Φιξ ιδρύθηκε το 1864 από τον Βαυαρικής καταγωγής Γιοχαν Καρλ Φουξ (Johann Karl Fuchs - Οικογένεια Φιξ) στην Αθήνα, του οποίου ο πατέρας περίπου 30 χρόνια νωρίτερα είχε ξεκινήσει να ασχολείται στην Ελλάδα με τη ζυθοποιία, και ήταν η πρώτη ζυθοποιία μεγάλης κλίμακας της Ελλάδας. Ως προμηθευτής της βασιλικής αυλής στην Ελλάδα μπόρεσε η επιχείρηση επί περίπου 100 χρόνια να διατηρήσει μια μονοπωλιακή θέση στην αγορά. Μετά την πτώχευση της εταιρίας το 1983 και πολλές αποτυχημένες προσπάθειες αναβίωσης της εμπορικής της ονομασίας η μπίρα Φιξ επανιδρύθηκε από νέους ιδιοκτήτες και παράγεται πάλι από το 2009 σε ίδιο ζυθοποιείο.
Η εταιρεία απέκτησε ιδιόκτητο εργοστάσιο στη Λεωφόρο Συγγρού το 1893 και το 1900 η μπίρα της βραβεύτηκε στην έκθεση του Μιλάνου. Η ποιότητα τις μπίρας της ήταν τόσο καλή και σταθερή που επισκίασε τους ανταγωνιστές και στον εικοστό αιώνα ήταν πλέον η μοναδική μεγάλη στην Ελλάδα. Μετά από επενδύσεις ξένων ανταγωνιστών στην Ελλάδα και τον γάμο της χήρας Ιωάννου Φιξ με τον Γαρουφαλιά η εταιρία έπεσε σε κρίση και χρεοκόπησε το 1983. Το όνομα περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, η οποία το πώλησε στην εταιρία Κουρτάκη.
Σήμερα είναι στην ιδιοκτησία της "Ολυμπιακής Ζυθοποιίας" που σε νέες εγκαταστάσεις στην Εύβοια παράγει και εμφιαλώνει την νέα Φιξ,
Το εργοστάσιο ΦΙΞ βρίσκεται επίσης στην 26ης Οκτωβρίου, έξω από τα κτίρια είναι ακόμα ορατά τα μεγάλα γράμματα  «Κάρολος Φίξ». Το εργοστάσιο χτίστηκε το 1882 και μέχρι το 1983 λειτουργούσε ως εργοστάσιο ζυθοποιίας. Από τότε μέχρι πρόσφατα το ΦΙΞ συνδέθηκε στο μυαλό των Θεσσαλονικέων με τη νυχτερινή διασκέδαση, καθώς σε χώρους του αχανούς οικοπέδου του φιλοξενήθηκαν πολλά ονόματα της πίστας.
Πρόσφατα  μια θεατρική ομάδα που δραστηριοποιείται  χρόνια στα δυτικά της πόλης, οι «Αναζητητές  Θεάτρου» αποφάσισε να ανατρέψει  την κατεστημένη αντίληψη που  ήθελε το ΦΙΞ μπουζουκοκρατούμενο και να στεγάσει τις δραστηριότητες τις στους χώρους του εργοστασίου που διασώζονται και που της επιτρέπεται. Τo παλιό εργοστάσιο μεταμορφώθηκε σε πολυχώρο πολιτισμού και φιλοξενεί συναυλίες, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις και φεστιβάλ. Ο ανοιχτός συναυλιακός χώρος εκδηλώσεων καταλαμβάνει 3200τ.μ, ενώ το stage έχει κρατήσει το βιομηχανικό του χαρακτήρα. Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού μάλιστα τέθηκαν οι βάσεις μιας πολύ καλής συνεργασίας με την 2η Δημοτική Κοινότητα όπου συνδιοργάνωσαν ένα τετραήμερο festival με δωρεάν είσοδο για το κοινό: «Πενία Τέχνας Κατεργάζεται».
Αναζητώντας την Τέχνη στις περιπέτειες του Πνεύματος της.... παντού
για ένα πλούσιο θέατρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα είναι δρόμος... αρκεί να είναι ένα μονοπάτι με καρδιά