Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Πυγμή παγκρατίου


ΠΑΝ ΚΡΕΩΝ , αυτός που κρατεί τα πάντα
ΑΥΤΑΡ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΙΟ ΔΟΚΕΝ ΓΕΡΑΣ ΗΡΑΚΛΗΙ ΑΡΓΥΡΕΟΝ ΚΡΗΤΗΡΑ ΠΑΝΑΙΟΛΟΝ
Του παγκρατίου έπειτα έπαθλο έδωσε στον Ηρακλή αργυρό κρατήρα πολυποίκιλον και απαστράπτοντα Ορφέας , Αργοναυτικά151

Το Παγκράτιον είναι ένα αρχαίο ελληνικό αγώνισμα, το οποίο είναι  συνδυασμός πάλης και πυγμαχίας. Αποτελούσε άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων  και εισήχθη για πρώτη φορά το 648 π.Χ., κατά την διάρκεια της 33ης Ολυμπιάδας.
Το βιβλίο αποτελεί μια προσπάθεια των Γεωργίου Κλοκίδη και Δημητρίου Τρίγκα, με απώτερο σκοπό να συμβάλει στη διάδοση του καθώς και να καταστεί γνωστό στο ευρύ κοινό το φημισμένο άθλημα του Παγκρατίου. Εστιάζεται στην ενδελεχή καταγραφή και σταχυολόγηση των αναφορών της ελληνικής γραμματείας, των αρχαίων και μεσαιωνικών χρόνων, για το Παγκράτιον άθλημα.
Επίσης, παρουσιάζει την ιστορική διαδρομή του, από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Γίνεται αναλυτική μνεία στους κανονισμούς και στις τεχνικές του αθλήματος κατά την αρχαιότητα αλλά και στις μέρες μας, καθώς και στη διοικητική του δομή.
Πρόκειται για μια πλήρη παρουσίαση του παγκρατίου αθλήματος. Αποτελεί δηλαδή ένα ορθό εγχειρίδιο, χρήσιμο για όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για το αρχαιότερο άθλημα πολεμικών τεχνών στον κόσμο και πρόγονο όλων των σημερινών πολεμικών τεχνών. Ύστερα από ενδελεχή έρευνα διαπιστώθηκε η αναφορά του αθλήματος από πλήθος πηγών, 200 περίπου στον αριθμό, από την περίοδο της αρχαιότητας μέχρι και τα νεότερα χρόνια.
Πηγές αναφοράς όπως ο Ορφέας, ο Ξενοφάνης, ο Πίνδαρος, ο Βακχυλίδης, ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Ξενοφών, ο Διογένης ο Κυνικός, ο Αριστοφάνης ο Πλούταρχος, ο Παυσανίας και πολλοί άλλοι, αποδεικνύουν την εξέχουσα θέση που κατείχε το άθλημα αλλά και οι αθλητές του στην κοινωνία τότε. Σήμερα, υπάρχουν 47 ομοσπονδίες παγκρατίου αθλήματος παγκοσμίως, ενώ μόνο στη χώρα μας οι ενεργοί αθλητές ανέρχονται στους 5000.
Θα πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί ότι οι μεγάλοι φιλόσοφοι Σωκράτης και Πλάτωνας υπήρξαν, εκτός από θαυμαστές, και αθλητές του Παγκρατίου.
 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  Το Παγκράτιον
                                  Του Δ.Ι.ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ

-Ένα ξεχωριστό Βιβλίο για το αρχαιότερο Άθλημα Πολεμικών Τεχνών,το Παγκράτιον,μας χάρισαν πρόσφατα οι Συμπολίτες μας Γεώργιος Κλοκίδης Αρχαιολόγος, υποψήφιος διδάκτορας του πανεπιστημίου της Μακεδονίας  και Δημήτρης Τρίγκας , Πρωταθλητής Παγκρατιαστής και Ελλανοδίκης,.Με το βιβλίο τους <Το Παγκράτιον δια μέσου των αιώνων> (Βέροια 2013) συμβάλλουν βεβαίως στην ανανέωση του αθλήματος,αλλά και στον εμπλουτισμό της ελληνικής ειδικής βιβλιογραφίας.
Οι Συγγραφείς προσεγγίζουν το θέμα τους με σεβασμό και αγάπη και η προσπάθειά τους τονώνει την αίγλη και τη λάμψη του πανάρχαιου αθλήματος.Το Παγκράτιον υπήρξε κατ΄εξοχήν αμυντικό άθλημα,με έντονες κινήσεις,θεαματικό έως επιβλητικό,υμνήθηκε ως το καλύτερο αγώνισμα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων,ενώ αποτέλεσε  μεταγενέστερα την <μήτρα> όλων των πολεμικών τεχνών.Αξίζει να σημειωθεί πως για τους νικητές του αθλήματος αυτού στην αρχαιότητα γκρέμιζαν τα τείχη,ως συμβολική πράξη,υψίστης τιμής για την ίδια την πόλη.
Οι Γ.Κλοκίδης και Δ.Τρίγκας μας γνωρίζουν το Παγκράτιον μέσα από την προσεγμένη δουλειά τους.Αφού παρουσιάζουν το άθλημα στην ιστορική διαδρομή του,αναφέρονται στους κανονισμούς του,στην αρχαιότητα και το παρόν.Επίσης,στους κανονισμούς των ελλανοδικών και των αθλητών,στα αγωνίσματα του αθλήματος,ατομικά και ομαδικά,καθώς και τις τεχνικές του.Παρουσιάζουν τη σύγχρονη διοικητική δομή του,καθώς και τις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις,όπως και τις προοπτικές ανάπτυξης του αθλήματος.Στο τέλος,σε ειδικό παράρτημα παρουσιάζονται κατάλογοι των αρχαίων Ολυμπιονικών καθώς και βιβλιογραφία από αρχαίες και σύγχρονες πηγές.Αξιοσημείωτη παρατήρηση,η δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά) έκδοση.που συμβάλλει στον εμπλουτισμό της ειδικής βιβλιογραφίας.
Χάρη στους Γ.Κλοκίδη και Δ.Τρίγκα,είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε μία σπουδαία πτυχή της ζωής και ψυχής των προγόνων μας,που μέσα από το Παγκράτιον έκτιζαν,όχι μόνο την σωματική τους ρώμη,αλλά και την πνευματική και ηθική τους υπόσταση.
   
(Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στη σελλίδα -5- του υπ΄αριθ.-8670- φύλλο της καθημερινής εφημερίδας της Ημαθίας <ΗΜΕΡΗΣΙΑ> που κυκλοφόρησε Σάββατο -4- και Κυριακή -5- Ιανουαρίου 2014.Ο Δ.Ι.Καρασάββας είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας)

Στις γειτονιές της πάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα είναι δρόμος... αρκεί να είναι ένα μονοπάτι με καρδιά